14.1.2009

Kalapuikkogate

En voi uskoa tätä todeksi: johonkin vantaalaiskouluun on todella jouduttu kutsumaan poliisi, koska poika oli ruokalassa ottanut kolmen kalapuikon sijasta neljä.

Tässä on todella monta asiaa vialla.

1. Jos niitä kalapuikkoja saa ottaa vain kolme, olisi syytä annostella ne suoraan lautaselle. Etenkin jos keittäjällä ei ole muuta tekemistä kuin vahdata puikkoannoksia.

2. "Olkoon nyt tämän kerran, mutta ymmärräthän, että kalapuikkoja pitää riittää kaikille ja siksi on nämä rajoitukset?" Ihan varmasti joku kalapuikkojaolle budjetoitu koululainen oli kipeänä, lintsasi, skippasi ruokailun tai otti alle kolme kalapuikkoa.

3. Jos keittäjä, useampi opettaja ja kuraattori eivät saa kalapuikkokriisiä talttumaan vaan todella joutuvat turvautumaan virkavallan apuun, he eivät ole päteviä toimimaan 13-vuotiaiden nuorten kanssa.

4. Miksi poliisi vaivautuu paikalle tällaisessa tilanteessa? Oliko kyseessä joku rikosnimike? Luvaton käyttöönotto? Kiitokset vain opettajainhuoneelle veromarkkojeni tuhlauksesta.

5. Kolme kalapuikkoa on ihan vitun vähän.

20 kommenttia:

 1. Juu, mahtavaa. Ihan kuin Gazassa!

  3-vee poitsuni rakastaa trans- ja tyydyttynytrasvaisia eineskalapuikkoja - hän on joskus syönyt niitä koko paketinkin kerralla, aina kuitenkin vähintään viisi kappaletta. Kasvisten ja muiden lisukkeiden ohessa tietysti. Ja hän on vähän reilu metrinen, 18 kiloa.

  Itse muistelisin, että yläasteikäisenä meidän koulussa oli viiden kalapuikon sääntö, josta tosin isokokoisten poikien kohdalla joustettiin. Itse olin tuolloin jo vege - ja sain joko porkkanaraastetta, paistettua edellisen päivän porkkanaraastetta, tai uunikuorrutettua edellistä edellisen päivän porkkanaraastetta.

  VastaaPoista
 2. My words exactly. Tätä on jo ehditty tälläkin työpaikalla puimaan ;) Kiitos vaan Vantaankosken yläasteen opettajille ja koulukuraattorille tästä kahvihuoneviihdykkeestä.

  Vaikka oikeesti tästä on nauru kaukana. Ihan uskomaton tapaus. Huoh.

  VastaaPoista
 3. Keskusteltiin myös tästä kalapuikkoepisodista töissä, erityisesti kohdasta kolme. Jos ei koulullinen opettajia (aikuisia!) saa yhtä oppilasta kuriin ilman poliisin väliintuloa niin voi hyvänen aika..

  Toki ymmärrän, että tässä on varmasti vain yksi näkemys tarinasta, tokkopa koulun edustajat ovat tarinaansa IltaSanomille myyneet.

  VastaaPoista
 4. Meidän koulussa suositun "kappaleruoan" yhteydessä on laitettu keittiön toimesta suositus (esim. 8 lihapullaa), mutta ruokaa saa aina hakea lisää. Viime vuonna ruokalassa oli alkuvuodesta lappu, jossa sanottiin maksimimäärä, mutta sen rehtori kielsi. Ei kai kasvava nuori kolmella kalapuikolla jaksa koko päivää, se on ihan selvä.

  VastaaPoista
 5. Kai tässä on (siis kyseisessä tapahtumaketjussa) kyse enemmänkin periaatteesta kuin kalapuikkojen absoluuttisesta määrästä. Eli ei voi omin lupineen ruveta sääntöjä (= kaikille sama määrä kalapuikkoja niin riittää) uusiksi vetämään, ainakaan kysymättä. Mutta siinä tapauksessa kohdan 2 pitäisi riittää. Paitsi jos tyyppi tekee sitä siitä huolimatta aina ja koko ajan. Sitten ehkä voisi miettiä jotain toisenlaista lähestymistapaa.

  Mutta poliisit paikalle? Voi hyvänen aika.

  Sitä paitsi ovelampi teini olisi sanonut samoin tein keittäjälle että otti sen vahingossa, pitääkö laittaa takaisin? Ei olisi varmasti pitänyt tai sitten keittäjän päässä on varmasti jotain... hmm. Tai pyytänyt kalapuikkovihaajakaverilta ne sen kalapuikot itselleen (vasta pöydässä, neuvottelut olisi hoidettu etukäteen), olisi saanut kuusi! :D

  VastaaPoista
 6. Go Suomen koululaitos! :D Itseä huvitti tuon linkin kaksi viimeistä lausetta: "Aikaisemmin väitettiin myös, että kahakan yhteydessä rikkoontui ikkuna. Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan ikkuna ei liity kala-annoskahinaan."

  Ööh... onkohan siellä ollut juuri aiemmin kenties joku riisi&liha - kahinakin?? :D

  VastaaPoista
 7. Tuota, tuota. Yläkouluilla hyvin viihtyvänä sijaisopettajana en kyllä oikeastaan ihmettele mitään.

  On nimittäin niinkin, että eräskin 13-vuotias voi olla miltei aikuisen kokoinen. Ja joillakin 13-vuotiailla keittää ihan tolkuttomasti yli, kun joku aikuinen sanoo, että tässä tuli sääntö vastaan. Vaikka 3 kalapuikkoa on todella vähän, niin ehkä kauniilla pyynnöllä voisi irrota paremmin ja enemmän, kuin rähjäämällä.

  Ymmärrän myös, että etenkin lööppilehtien tapa uutisoida asia saa jutun näyttämään käsittämättömältä aikuisten mielivallalta.

  En kuitenkaan usko, etteikö siinä tilanteessa olisi koetettu tehdä kaikki mahdollisimman oikein. Joskus se ei vain riitä. Joskus on oppilaan nähtävä, että teko johtaa seurauksiin.

  Tämä vuodatus lukematta ko lehteä tai tuntematta tapausta.

  VastaaPoista
 8. Susanna, mä luin tapahtuman lehdestä ja musta kuulosti enemmänkin siltä, että tämä hirveä häirikköoppilas oli turvautunut jo Intian itsenäistymisen yhteydessä toimivaksi todettuun passiiviseen vastarintaan, ennemmin kuin "keittänyt ihan tolkuttomasti yli". Kun keittäjä oli sanonut, että laita, varas ja roisto, se luvaton kalapuikko takaisin, kundi oli sanonut, että ei voi, kun se on jo soosissa ja muusissa. Sitten keittäjältä oli mennyt pasmat sekaisin, se oli huutanut paikalle opettajan, joka oli tarttunut oppilaaseen takaapäin niin, että koko tarjotin oli tippunut maahan ja kolme sallittua ja neljäs kielletty kalapuikko olivat syömäkelvottomia. Oppilas oli (ymmärrettävästi) kieltäytynyt siivoamasta yleisen hässäkän aiheuttamaa sotkua ja siirtynyt seuraavalle oppitunnille köksänluokkaan. Sieltä oli sitten kuraattori, opettajat ja ties mitkä viskaalit yrittäneet vuorollaan saada oppilasta lähtemään, olihan tämä rikollista ainesta pienten kansakunnan toivojen joukossa, mutta tämä heittiö oli kieltäytynyt liikahtamasta. Kansankynttilöillä oli siis mennyt kuppi aivan ympäri ja poliisit oli hälytetty paikalle.

  Poliisi on mun arvion mukaaan vaivautunut paikalle, koska puhelimessa on ollut hätääntynyt opettajakunnan edustaja tarpeeksi värikkäästi kertomassa tapahtumien käänteistä.

  Kolme kalapuikkoa ON ihan vitun vähän.

  VastaaPoista
 9. Iltapäivälehtien tapa uutisoida asiat (joita muiden lehtien ja radioiden toimittajat vielä referoivat) on mielestäni usein varsin kyseenalainen enkä lähtisi ihan heti luottamaan, että tilanne on mennyt aivan niin, kuten niissä on lukenut.

  Jos ne taas pitvät täysin paikkansa, niin melkoinen ylilyönti koulun henkilökunnalta.

  VastaaPoista
 10. Ehkä asia on osin noinkin että media on värittänyt asiaa ja että kerronta on tällä kertaa melko yksipuolinen. Mutta jokatapauksessa mun kantani on hyvin sama kuin kohdassa kolme.
  Ja jos ruokaa aletaan tuohon malliin laskea kappaleittain niin ehkä olisi parempi tarjota jotain muuta kuin kalapuikkoja..
  Kolme puikkoa on ihan vitun vähän.

  Kirsi

  VastaaPoista
 11. Niin tuosta uutisoinnista... kun olin itse yläasteella, niin yhtenä päivänä kävi ilmi, että päivän lööppi "15-vuotias pitää koulua kauhun vallassa - vanhemmat uhkaavat vetää lapsensa koulusta" koski meidän koulua. Olipas aika hauskaa sitten koulussa arvailla, että kuka se oikein on - joku sitten osasi välitunnilla kertoa. En ollut ikinä tyyppiä houmannutkaan(ei ollut ihan pieni koulu siis). Mutta en kyllä kauhun vallassa tuntenut olevani, lähinnä huvittunut. :)

  Kyseessä oli siis ilmeisesti jokin hiukan vakavampi kiusaamistapaus, jota me muut oppilaat ei kyllä oikein oltu edes huomattu, ja kyseinen oppilas oli myös haistatellut rehtorille ja huhujen mukaan myös potkaissut. Tiedä sitten. Mutta tietääkseni poliisia ei kutsuttu paikalle kumminkaan...?

  Ja tämä on oikeasti totta! Oppipahan kerrasta suhtautumaan lööppeihin oikein... :D Kannattaa lukea tuokin siis "sillä silmällä".

  VastaaPoista
 12. HUH HUH!

  KOLMEN kalapuikon rajotusta vastaan pitäisikin vähän kapinoida. Sillä se on ihan vitun vähän
  Näin taas on opetettu ongelmatilanteissa tomimista nuorille, aikuisten hienolla esimerkillä.

  Tapausta paremmin tuntematta, toivon että vanhemmat älys pitää poikansa puolia.

  VastaaPoista
 13. mä olen ihan vitun paljon eri mieltä 3. kohdan julistuksesta!

  osa noista ipanoista on ihan vitun urpoja nykyään; kysy keneltä tahansa ala- tai yläasteen maikalta.

  ikävä juttu sinänsä, mutta osa noista apinoista on huonon kotikasvatuksen saaneita.

  VastaaPoista
 14. Nyt ne kolme kalapuikkoakin ovat osoittautuneet 150 gramman kalapaloiksi. 3 x 150g kalaa ei ole ihan minimalistinen annos. Vaikkei tietenkään riitä kaikille kasvaville murkuille.

  Onneksi sitä ruokaa saa ottaa lisää, kun on ekan lautasellisensa syönyt.

  VastaaPoista
 15. Ja poika kuulemma oli uhannut tappaa keittäjän. Että silleen... Oliko taas iltapäivälehdet tehneet uutisen vain yhdestä näkökulmasta, joka "saattaa" olla hieman värittynyt, kun lähteenä on äiti ja äidin lähteenä oma kultamussukka. PS. Olen edelleenkin sitä mieltä, että ruokaa pitää saada ottaa lisää.

  VastaaPoista
 16. Kolme kalanpalaa olivat kai _yhdessä_ muodostaneet annoksen, joka on määritelty olemaa 150g.

  VastaaPoista
 17. Niin siis olemaan, ei olemaa :)

  VastaaPoista
 18. Kiitokset vilkkaasta kommentoinnista, hyviä pointteja puolin ja toisin!

  Hesarissa oli hyvä juttu siitä mikä tässä jutussa oli pelottavinta: anarkia velloo meissä jokaisessa pinnan alla. Koskaan ei tiedä mikä kalapuikko katkaisee kamelin selän. Liityin asian tiedostamisen johdosta facebook-ryhmään nimeltä "Neljäs kalapuikko". ;)

  VastaaPoista
 19. Yritin jättää kommentin, en tiedä, onnistuiko se ensinkään, mutta tässä näin vuosien takaa pari selvennystä siltä varalta, että se kommenttini hukkui bittiavaruuteen.

  Kalapaloja sai kyllä hakea lisää syötyään ensin ne kolme.

  Kyseinen kaveri oli venyttänyt yhteisön yhteisiä pelisääntöjä ennenkin ja käyttäytynyt muutenkin kuin kohteliaasti.

  Muistaakseni vain viikkoa kyseisen episodin jälkeen sama kaveri toi kouluun aidon näköisen leikkiaseen, jolla uhkaili toisia, muistaakseni kyseessä oli muovikuula-ase, jolla saa oikeastikin vammoja aikaan. Tuolloin koululle jouduttiin tilaamaan hänen takiaan poliisin karhuryhmä paikalle.

  Asiassa näkyi kalapuikkolööpin aikaan vain jäävuoren huippu. Voimia opettajille!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...