10.11.2008

Seitsemän tonnia hiilidioksidia, olkaa hyvät

Hesari on lanseerannut hiilijalanjälkimittarin. Mittarin idea on osoittaa, miten elämäntavat vaikuttavat oman hiilijalanjälkesi muodostumiseen ja näyttää millainen kuorma sinusta lähtee. Testissä esitetään tavikselle aika haastavia kysymyksiä. En mä muista meidän kulutussähkön määrää tai miten paljon astralla tulee ajeltua jotain omia menoja. Saati että olisi mitään käsitystä kuinka monta kiloa jätettä tuotan vuodessa. Hikiseen sain päätettyä miten monella aterialla viikossa syön riisiä. Ehkä tässä olikin salajuonena herättää ihmiset katsomaan omaa elämäänsä ekolinssien läpi ja näkemään asioita, joita ei halua ajatella.

Artikkelissa todettiin seuraavaa:

Ilmastovaikuttajat uskovat, että suomalaiset oppivat puhumaan ilmastosta ja hiilijalanjäljistään samaan tapaan kuin takavuosina terveydestä ja kaloreistaan.

Puheen jälkeen tulevat teot, kuten erilaiset hiilidieetit. Hiilidieetillä ei esimerkiksi lennetä vaan mennään junalla.


Hiilidieetti. Niinpä tietenkin. Jengi alkaa laskea, onko tänä vuonna hiililuottokortilla krediittiä lentää Rhodokselle vai mennäänkö vaan intercityllä Kouvolaan. Keksikää nyt pliis äkkiä se molekyylisiirtäjä, mikä Star Trekissä pulautti jengiä aluksesta planeetoille tai muuten lapsiperhematkustelusta tulee todella ankeaa.

Mun tulos oli keskiarvon alapuolella, mutta vuoden 2050 tavoiteluvun yläpuolella. Testi teki kuitenkin tehtävänsä: tuli helvetin huono omatunto. Lähdenkin tästä sammuttelemaan valoja ja sparraamaan CO2:a neutraloivia huonekasvejani.

3 kommenttia:

  1. Aaarrrgh! 11000 ja risat päälle! Kulken autolla töihin ja kilometrejä tulee Keravalta Helsinkiin ja takaisin 64 päivässä. Siitä se sitten tulee. Maalämmöllä lämpiävä talo antaa tosi paljon anteeksi ja se, että en lennä vapaa-ajalla paljoa. Mutta tuo autoilu...

    VastaaPoista
  2. Ai kamala, vaikuttaaks se noin paljon? Mut ehkä sun kuormaa pienentää tulevaisuudessa autojen tuotekehitys. :)

    VastaaPoista
  3. Mä hyydyin täysin oman jalanjälkeni kokoon (hipoi keskiarvoa) huomioiden, että kierrätän AIVAN kaiken (siis nykyään myös energiajakeen ja se vaatii aika paljon vaivaa!), olen firman ympäristövastaava enkä aja autoa tai ole edes lentänyt aikoihin - en vaan osannut arvioida niitä sähkönkulutuksia ym yhtään. Vähän epämotivoivaa, mutta pointti on kyllä nimenomaan herättää miettimään omia valintojaan.. Sikäli hyvä juttu.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...