22.11.2008

Missä on käsijarru ja turbo boost?

Meille tuli onnettomien yhteensattumien kautta uusi auto, musta Volkswagen Passat turbo diesel 2.0 vuosimallia 2008. Himmennetyt ikkunat, airbagit kaikille, vakionopeudensäädin, sadetutka. Tämä jos mikä on helmiä sioille. Emme nimittäin varsinaisesti ole autoihmisiä. Siis niitä, jotka osaa ulkoa rekisteriotteen teknisen osan, keulii värisävyn numerolla ja hevosvoimilla ja käy autopesussa säännöllisesti. Toiseksi vihaan sitä, että elämäni tärkeät tekniset käyttöliittymät muuttuvat. Olen kontrollifriikki ja täten tuomittu elämään Nokia-, windows- ja peecee-vankeudessa. Mä olen siis aina ajanut Opelia, ihan siitä ekasta lunastukseen pyöräytetystä corsasta lähtien.

Tutustumisajosta generoitui sarja järkytyksiä. Ensinnäkin auton avain ei ollut avain vaan sellainen musta muovipökäle, eka käynnistys oli ihan piilokameramatskua. Käsijarru ei ollut siinä missä käsijarru on aina ollut. Vaihteita oli kuusi. Etupaneeli muistutti Challengerin ohjaamoa. Pöyristyttävintä oli se, että Muxart joutuu jatkossa matkustamaan lattialla, koska pelkääjän penkille ei voi laittaa mitään ilman että turvavyömerkkiääni alkaa piipittää. Argh! Lastenistuimen kiinnittämisprojekti päättyi siihen, että ajoimme istuimen myyntiliikkeeseen ja pyysimme setää asentamaan sen meille. Lisäksi kosla on silmämääräisesti puoli metriä pitempi kuin astra, joten tulemme näkemään matsin Maman avaruudellinen hahmotuskyky vastaan parkkiruutu.

Jipii. Meillä on uusi auto, jota emme juurikaan tarvitse, joka tulee kalliiksi ja jolla en osaa ajaa. Koska siinä ei kytkin luista yhtään, jarrut toimii tehokkaammin kuin ajatus ja se jotenkin vaan liukuu eteenpäin äänettömästi vaikka ajais kakkosella kaheksaakymppiä. Paskaa.

11 kommenttia:

 1. Otan osaa...

  Meillä on kaksi autoa, jotka molemmat vaihdettiin muutama kuukausi sitten. Tässä yhtenä aamuna lähdin ajamaan ja huomasin että mies oli ilmeisesti tullut sateella kotiin, koska tuulilasinpyyhkijät oli päällä. Mulla meni monta kilometriä että sain ne pois, kaikki lihasmuistista tulleet toimenpiteet lähinnä huononsivat tilannetta. Suih vettä lasiin, takalasiin, takalasin pyyhkijät päälle, edestä nopeammalle, jne. Ou jee.

  Ja sitten sellainen jatkuva PLIM!-ääni joka varoittaa että nyt on 4 astetta plussaa, tai 3, tai 2, tai 1, tai nollassa, tai samat miinuksen puolella. Eli ilmeisesti auto aikoo pitää sitä ääntä toukokuulle asti kilemetrin välein? PLIM!

  Vertaistukea!

  VastaaPoista
 2. Mä myönnän ihan rehellisesti olevani kade! olette hankkineet saanut mun unelma-auton. Mekin ostettiin juuri auto, vm -96 VW Vento, 1,8 koneella, vain 165000km mittarissa. Ihan ok ostos, mutta silti se ei vedä vertoja mun entiselle vuoden -91 passatille, joka on se rakas ensimmäinen auto. Ja joka tapauksessa, vaikka merkkiuskollisina pysyttiinkin, niin passatti on aina passatti. Mutta eiköhän tolla Ventolla ole nyt pärjääminen siihen asti kun mun koulu loppuu joskus muutaman vuoden päästä.

  VastaaPoista
 3. Meille kun tuli vähän aikaa sitten uusi auto automaattivaihteilla, niin ihmiset oli jonossa kertomassa, että muista sitten köyttää se vasen jalka sinne sivuun, ettt sä vahingossa ala sitä käyttää - no ei ole tarvinntut. Meikäläinen, joka vieläkin (sain ajokortin 5 vuotta sitten 30-v lahjaksi) saattaa kesken ajon huutaa vieruskaverille "kumpi näistä oli kaasu ja kumpi jarru!!?" (josta saan kyllä kuulla tasaisin väliajoin...), oli enemmän kun hyvillään, eikä enää koskaan vaihda käsivaihteisiin. Onko tossa Passatissa kanssa se "Coming home"-toiminto (ilmeisesti tarkoitettu ihmisille, joilla on omakotitalo ja jotka parkkeeraa sen eteen tai jotain) että etuvalot jää muutamaksi sekunniksi päälle kun lukitset auton? Mä saan selittää aika monesti, että "joo ne on tarkoituksella - sammuu kyllä kohta - se on sellanen toiminto".

  VastaaPoista
 4. Sannika, :D

  Hanski, joo onhan se kiva että auto on lämmin abt 5 sekunnissa ja että neliveto pitää tiellä tämänkin päivän kelillä. Ja kulutus on ihan älyttömän alhainen, joten luonto kiittää.

  Karina, en osaa sanoa. Siellä on nappuloita kuin tähtiä taivaalla, joten joudun tankkaamaan manuaalia ihan tosissaan.

  VastaaPoista
 5. Miehellä on kaksi isohkoa lotjaa, Chrysse 300 ja Vectra, ja molemmat niistä tuntuu musta yhtä vieraalle - tosiaan niiden kaasu on painoton, ja kun ne (toisin kun mun suloinen riisipussi-Honda) ei heittelehdi satasen nopeudessa, posotan niillä ylinopeutta suoraan kameraan. Eikä niissä ole oikeissa paikoissa mugholdereita eikä tilaa käsilaukulle.

  Karina, täällä on kanssa yksi joka ei ikinä enää vaihda käsivaihteisiin. Jos sitä keppiä tulee ikävä, voi automaattikuskikin moottorijarrutella mäissä vääntämällä automaattivaihteen keppiä pienemmälle... Mut en voi olla huomaamatta että mä olen aina ekana liikkeellä valoista mun pienimoottorisella tirrillä, kun noi keppimiehet vielä nysvää sauvojensa ja kytkintensä kanssa. Kilpikonna voittaa jäniksen!

  VastaaPoista
 6. Heh, meillä passat vaihtui just vectraan erään äksidentin seurauksena. No, vuosimallit eivät ole tältä vuosituhannelta, mutta kyllä tää 98-vuoden vectra aina sen 91-vuoden passatin voittaa, vaikka tota passattia Hanski edellä kehuukin. Tosin tänään olisi tarvittu joku järeämpi vehje, että olisi ylipäätään päässyt töihin lähtemään... lunta tuli korkeavartisista saapikkaista sisään, kun taivalsin läpi kinosten kohti autoa (anteeksi, autoa etäisesti muistuttavaa lumikasaa)...

  VastaaPoista
 7. Vinkkinä etupenkkihälytykseen: pistä turvavyö kiinni ja piipitys loppuu. Ei tartte kasata kamoja lattialle.

  VastaaPoista
 8. Anu, kiitti! Mulla sama ongelma nimittäin...miksi mä en keksinyt ite tota?? :)

  VastaaPoista
 9. Anna, autoista huomaa että tää maailma on miesten suunnittelema. Ja mä en tarkoita sitä että kaiken pitäis olla vaaleanpunaista (sitähän se naisille designaaminen yleensä tarkoittaa) vaan sitä että naisten mitat, vaatetus ja käyttötapaukset olis otettu huomioon. Grrr.

  Pilami, tänään ainoa oikea menopeli olis ollu lumiaura..

  Anu on nero. :)

  Karina, kaikkea ei tartte keksiä ite kun on hyvät verkostot! ;)

  VastaaPoista
 10. Hih, mä Anu teen kanssa tuota samaa, että saan etupenkin piipittäjän hiljaiseksi silloin, kun penkillä on mun käsiveska. Tosin ajoittain herää kysymys, että onko mun käsilaukku liian painava, kun penkki reagoi siihen...

  Meillä on toisena autona kanssa sellainen auto missä on toimintoa jos toista. Käyttöohjekirja on ollut useasti kädessä, kun olen miettinyt miten joku juttu toimii. Esim. miten saan puhaltimen puhaltamaan tuulilasille, kun säätimissä ei ole sellaista vaihtoehtoa! Ja jos jostain renkaasta laskee ilmanpaine 0,1 baaria (vaimitäsenytoli), niin kojelauta alkaa vilkkumaan ja piipittämään villinä.

  Onneksi minun autossani ei ole mitään ylimääräistä toimintaa. Tosin noloja hetkiä on riittänyt senkin kanssa. Kerran starttasin autoa ja sain näyttöön "STOP ja jonkun koodin". Käyttöohjekirja kertoi, että vika on sellainen, että autolla ei saa ajaa ollenkaan ja se on hinattava lähimpään merkkihuoltoon. No, soitin veljelleni, joka tulikin sitten katsomaan autoa. No hän tutki ja tutki autoa ja mitään ei löytynyt. Sitten hän sanoi minulle, että mitä jos seuraavalla kerralla sulkisit auton oven ja vasta sitten starttaisit. Se hemmetin "STOP" tarkoitti sitä, että startatessa autoa on kuskin ovi auki. Onneksi en hinauttanut autoa huoltoon....

  VastaaPoista
 11. Piritta, heh! Autot on suunniteltu miehille ja miehen logiikalla jolloin vaan miehet voi niitä ymmärtää. Mun mielestä ei olis tarpeellista et kilon painoiselle käsilaukulle täytyy laittaa turvavyö - kuka tahansa nainen olis keksiny laittaa siihen jonkun painorajan.

  Analogiana voidaan todeta, että olis muuten kuka tahansa perusjannu vähän huuli pyöreenä jos sille iskettäis Tampax käteen että asennas toi itelles. Saattais jäädä laittamatta.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...