12.11.2008

Jouluinen jalanjälki

Joululahja-angsti yhdistettynä hiilijalanjäljen pienentämistavoitteeseen on vaikea yhtälö. Etenkin kun ei osaa leipoa, neuloa/ommella/kutoa/virkata/whatever ja sienetkin olis pitänyt jo poimia ja kuivata aika päiviä sitten. Mä sain kerran ystävältä lahjaksi kauniin lasipurkin, jossa oli jauho-pähkinä-suklaaseos ja ohje lisätä nestettä ja paistaa ihania pikkuleipiä. Ihan mahtava lahja! Mutta sitten ei saa mennä sekaisin, että laitoinko mä jo leivinjauhetta ja kuinka monta desiä meni puolikarkeita. Mulla menis.

Jos sitä CO2-kuormaansa haluaa keventää ihan tosissaan niin pitää sopia low-profile lahjoista, vaikka meidän perheessä kyseinen sopimus on jostain syystä tarkoittanut ennenäkemätöntä lahjavuorta. Ainakin osan lahjoista voi korvata palveluilla: lahjoita hemmotteluhoitoja, hierontaa, kulttuuritapahtumia tai ihan vaan omaa aikaa. Erilaiset omatekoiset lahjakortit ovat ihan huippuja: lasten vanhemmille vaan leffaliput ja kaitsemistarjous; ystävälle maaliskuinen päivä, jolloin vaihdetaan kukkiin mullat, juorutaan ja kokeillaan onko riesling jo juomakelpoista. Lapsille on tietenkin hiton vaikea ostaa mitään ei-muovista, josta ei pääsisi aattona itku. Mä itse olen vannoutunut tilikummitäti eli saldo kasvaa muutamalla kympillä ja sen saa sitten sijoittaa mihin haluaa. Vaikka niihin kammottaviin transformers-hirviöihin, kunhan mun ei itse tarvii niitä ostaa.

Jos kuitenkin on pakko turvautua tavaraan, niin suosittelen klassista kirjaa, joita saa myös antikvariaateista. Sen voi sitäpaitsi antaa lahjaksi sillä ehdolla että a) saa itsekin lukea sen ja b) se lähtee ystäväpiirille kiertoon. Kätevälle voi ostaa lankoja ja kankaita ja kulinaristille luomusuklaata. Autoilevalle skidinä vinkkinä ehkä bussilippu/matkakortti. Hyviä ostospaikkoja on tietenkin Ruohonjuuri, se Punnitse ja Säästä sekä Secco joka myy kierrätysdesignia. Koti-insinööri sai sieltä isänpäivälahjaksi kravatin, joka on tehty auton turvavyöstä, todella chic! Tuotteiden lähdemateriaalit vaihtelevat pesukoneen rummusta lp-levyihin, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Mä voin paljastaa sen verran, että aika moni mun lähipiiristä tulee saamaan pesupähkinöitä. Täytyy vaan laittaa joku iso varoitustarra, että näitä ei sitten vedetä vihreiden kuulien kanssa. Tai sitten täytyy liittää mukaan lahjakortti hammaslääkärille.

13 kommenttia:

 1. Yks (joulu)lahjaidea, jota olen vakavasti harkinnut on nämä lahjoita lehmä -tyyppiset jutskat, jossa konkreettisen lahjan saa joku todella sitä tarvitseva toisella puolella maapalloa tai ainaki hyvin kaukana. Silläkin uhalla, että ne lahjat lämmittää kaikista eniten taatusti sitä lehmän saajaa myös lahjan antajaa ja kaikista vähiten sitä joka saa sen paperin että oon ostanu sulle lehmän van se on Afrikassa. Mutta hyvää joulua kuitenkin ja pode huonoa omaatuntoa kun itse olen näin valveutunut ja sinä kuitenkin lennät ympäri maailmaa pitkin vuotta. ;)

  VastaaPoista
 2. Siskoni avokkeineen antoivat puolisolleni synttärilahjaksi lahjakortin, joka sisälsi lastenhoidon ja heidän asuntonsa vapaan käytön viikonlopun ajaksi. Siskoni huolehti myös itse siitä, että lahjakortti tuli käytettyä.

  Oli muuten todellista luksusta meille maalaisille päästä viikonlopuksi kaupunkiin ihan kaksistaan :)

  Tykkäisin antaa itse tehtyjä lahjoja, mutten osaa arvostaa niitä tarpeeksi. Niinpä saatan tehdä jotain pientä - jota valmistan noin 2 kuukautta - ja ostan lisäksi jonkin "oikean" lahjan. Ihan tyhmää. Toisipa joulupukki minulle hieman itseni arvostusta...

  VastaaPoista
 3. Lahjoitin juuri vuohen ystäväni syntymäpäivälahjaksi. Aikuiselle naiselle oli vaikea keksiä muutakaan. Sitä en arvannut, kuinka onnellinen tämä juhlakalu oli lahjasta. Perheen lapsikin oli koulussa kertonut kuinka hyvää vuohi tekee afrikassa jossain perheessä.

  Muutoinkin oikein hyviä lahjaideoita. Pesupähkinät ovat kuulemma todella toimivia (meinasin kirjoittaa, että hyviä, mutta kirjoitukseesi viitaten - enpä ole maistanut...)

  On ilo lukea teräviä kirjoituksiasi!

  VastaaPoista
 4. Samoin on vuohta lahjoitettu täälläkin ympäriinsä, ja lahjasta on aina tykätty. Seuraavana vuonna voi sitten lahjoittaa saman homman kautta esim. rokotuksia. Lahjakortti kauneushoitolaan on nykyään mun normilahja kenelle tahansa naispuoliselle ihmiselle (ja ihmettelen, että miksei kukaan koskaan mulle lahjoita sellaista - mun kaikki kauneushoitolarahat menee toisten lahjakortteihin, perkele), ja miehen kanssa ollaan päätetty, että laitetaan rahaa yhteiselle tilille lahjojen sijaan, ja sitten niillä rahoilla tehdään jotain kivaa joskus.

  VastaaPoista
 5. Kovasti kiitoksia Mamalle ja muille kommentoijille, taas tuli lisää hyviä lahjaideoita.

  Ite tykkään antaa ja saada erilaisia lahjakortteja hoitoihin. Ne ei kuluta luontoa, on kevyitä kantaa ja tuo elinkeinon paikalliselle asiakaspalvelijalle! Vuohien, lehmien ja rokotusten antaminen on äärettömän mahtavaa, mutta olen sen verran kamala ihminen, että mieluummin tuen lähellä olevaa palveluntuottajaa ja annan saajalle jotain konkreettista (kasvohoito, hieronta jne.). Onneksi löytyy ihmisiä, jotka ei ajattele samoin.

  VastaaPoista
 6. Itse askartelisin-paskartelisin mielelläni ystäville vaikka mitä jos olisi osaamista, mutta kun ei ole. Perheelle ostan yleensä kirjoja tai lahjakortteja; ongelmallisimpia ovat ystävät, joita on a) paljon b) joiden kanssa joululahjabudjetti ja aika ei kuitenkaan riitä ostamaan jokaiselle jotain oikeasti merkittävää ja yksilöllistä. Jonkun eko-jutun voisin kyllä etsiä tänä vuonna, se on aina kannatettavaa..

  Lisäksi vastustan nykyään firman ympäristövastaavana ja ison ympäristöherätyksen saaneena turhan tavaran ostamista kaiken kaikkiaan (ja yritän noudattaa sitä omassakin elämässä), joten lahjoitin jo viime vuonna lähiystäville vuohen. En tiedä miten paljon se ilahdutti, mutta itselleni riittää se, että se ilahduttaa ihan oikeasti niitä kehitysmaan lapsia enemmän kuin ystäviäni jälleen uusi tuikku.

  Näissä lahjoituskohteissa onneksi lisääntyy valikoima ja skaala koko ajan, joten ystäväni saavat nyt vaan elää sen faktan kanssa, että ihan oikeasti haluan pelastaa maailman. ;)

  VastaaPoista
 7. Tossahan tuli vaikka miten paljo hyviä ideoita! Kiitti vaan! Ja lahjakortti tms. on nykyään ihan korrekti lahja, voi sitten hankkia sitä mitä tarvitsee...tai himoitsee. Ei lisää rojua nurkkiin kiitos.

  Mutta että pesupähkinä! Kuullut puhuttavan, mutta siinä se. Ovat siis toimivia ymmärsinkö oikein?

  VastaaPoista
 8. Kiitos hyvistä ideoista! Mulla on tuo jauhopeukalo kunnossa, joten taidan leipoa jotain pikkuleipälajitelmia tms. muutamalle duunikaverilla ja jotain vähän isompaa lähemmille. Kiitos ideasta. Ei olisi tullut mulle mieleen.

  Isompiin käsitöihin ei aika valitettavasti nykyään riitä.

  Vanhemmat saivat viime vuonna vesiputkea tms. kehitysmaahan ja se voisi olla taas ihan passeli lahja. Kaikkein paras luonnon, hermojen ja rahojen säästö on tietysti, jos voi sopia ainakin osan kanssa, että ei mitään lahjoja. Ja lopuille sitten niitä pesupähkinöitä. Vihreillä kuulilla tai ilman!

  VastaaPoista
 9. Mä annoin faijalle vuohen tässä joku vuosi takaperin. Mun yber-kuluttajavanhemmat ovat myöhäisherännäisiä näihin omantunnon juttuihin (nykyään sitten hankkivat kaiken luomuna, mitä saavat ja kummilapsikin löytyy) ja se ilahtui vuohesta ihan oikeasti. Se kun on myös ihminen, joka vihaa yli kaiken "pakollisia" viinipullondekantoijia/kalsareita/ilkkaremeksiä, joita kaikki läheiset ostavat uskollisesti vuodesta toiseen.
  Appivanhemmille ja isovanhemmille mun pitäis vielä jotenkin saada perille se, että mä en TOD halua enää yhtään Pandan sikapahoja suklaarasioita tai pörrösukkia tai pyjamia. Anopin ensireaktio ainakin on loukkaantuminen; "ai ei passaa sitten ostaa mitään lahjoja, niinkö?!" Voi kiesus, mä sanon.

  VastaaPoista
 10. Marikki, I wish. Kyllä on matkustelut hyvin minimissä tässä elämänvaiheessa.

  Ipi, en voi uskoa korviani. Eihän sitä omia paskartelujaan itse tarvitsekaan arvostaa, mutta ne sajat diggaavat saletisti sun uniikkia ja henkilökohtaista lahjaa!

  Susanna, kiitos!

  Karina, meillä toimi suora puhe. Broidi ei käy enää Hessumobiilissa ostamassa mulle hinausköyttä ja kuusiokulma-avaimia vaan mä pääsen Day Spahan. ;)

  Marjaana, mä kanssa rakastan paketteja, mutta toimitan kyllä etukäteen listat asioista joita oikeasti tarvitsen ettei tule harhaostoksia.

  Ines, on niin ihanaa kun sä olet kirja-alalla! Kulttuurin levittäminen on mielestäni ekoteko - valveutuneet ihmiset kun harvemmin on ahdasmielisiä.

  Polly, me testaan niitä pesupähkinöitä nyt vikonloppuna kirjopyykkiin. Niistä irtoaa kolmessäkympissä jotain luonnonsaippuaa ja jättävät kuulemma ihanan pehmeäksi pyykin. We'll see.

  Anna k. Mä en niitä metaania piereskeleviä vuohia/lehmiä halua lahjoittaa kun en kannata sitä lihansyöntiäkään, mutta toi vesiputki on hyvä idea, kiitos! Siihen voisi laittaa vaikka joulukorttirahat. Koska kyllä mä haluan rapistella paketteja aattona.

  Annaheti, anoppikommunikaatio on taiteenlaji, joka kannattaa ulkoistaa miehelle. ;) Onneksi mun anoppi on niin eko itsekin, että tästä ei tarvitse kinata.

  Hauskoja jouluostoksia kaikille! Pitää tätä taloitta kuitenkin jonkun pitää pystyssä. :)

  VastaaPoista
 11. Mä lahjoitin isänpäivänä palan suomalaista ikimetsää. Lahjan saaja ilahtui, sopinee myös joululahjaksi.
  -Krista

  VastaaPoista
 12. Krista, kiitos! Mä tykkään näistä lähisuojelukohteista myös!

  VastaaPoista
 13. Klassikkokirjoja divarista! Jee! Mahti-idea, kuten myös tuo pikkuleipien ohje + ainekset lasipurkissa. Vuohet, lehmät ynnä muut olivatkin mulle jo tuttuja... Itse ajattelin tänä vuonna kokeilla, jos onnistuisin tekemään suklaatryffeleitä yms. konvehteja ja niistä tulisi niin kauniita, että niitä kehtaisi lahjoittaa työkavereille ynnä muille ei-niin-läheisille. Tai voisihan sitä leipoa hienon kakun ja kiikuttaa työpaikalle juuri lomien alla ja kailottaa, että tässä on nyt kaikille yhteisesti lahjailoa.
  Tykkään tutustua uuteen musiikkiin, ja siksi ainakin itse olisi ihanaa saada ystäviltä itse poltettu cd-levy, jolla olisi heidän paras musiikkilöytönsä vuoden varrelta. Ajattelin kokeilla, että miten idea uppoaa lähipiirissä. Levylle menee Pink Martinin levy Hang on Little Tomato. Levyjen polttaminen ei tietenkään ole kovin eettistä touhua, mutta luotan siihen, että jos ihmiset tykkäävät samantyyppisestä musiikista, artistille on pidemmän päälle vain
  hyötyä "sanan levittämisestä".

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...