24.11.2008

Joulufloppi

Haukutaanpa vaihteeksi Stocka. Ja sen mainostoimisto. Viime viikolla postilaatikkoon ihan kahtena kappaleena putkahtanut Stockan joulukuvasto ja sen sisältö aiheutti mussa primitiivireaktion. Kannessa koreilee barokkityyliin tällätty mimmi, johon on ripustettu kilotolkulla killuttimia, myös yksi joutsen. Otsikko oli lumoava joulu.

Y-ö-k. Mä tiedän äärimmäisen hyvin, että kyseessä on tavaratalo, jonka tehtävä on myydä tavaraa. Mä tiedän myös, mitä tolla konseptilla yritettiin hakea. Mutta kyllä jokaisen mainosmaakarin pitäisi jo tajuta, että jopa Stockan kanta-asiakkaissa on niitä hiilijalanjäljestään huolestuneita kansalaisia, jotka yrittää muuttaa kulutustottumuksiaan ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Mitä tekee Stocka. Pistää viitosen silmään ja antaa ymmärtää, että 80-luvun huoleton kulutusjuhla on edelleen täällä, pääosassa ovat tavarat. Ihmiset, ruoat ja tuotteet poseeraavat kuvissa enimmäkseen yksinään. Tavaralle annetaan itseisarvo.

Mä raivosin himassa, että joka sivulla on aistittavissa kiinalaisten lasten 16 tuntiset työpäivät myrkkymuovitehtaassa ja varmaan tää paperi on sademetsistä ja se on painettu jossain kivihiilellä jylläävässä painotehtaassa. Ja nimesin tän vuoden mainosflopiksi.

Mikä hitto mua riivaa.

18 kommenttia:

 1. Jeps, sama kulutushysteria-allergia on iskenyt täälläkin. Kaiken maailman mainoslehdiltä jää rauhaan kun laittaa laatikkoon/oveen tarran: ei mainoksia, kiitos

  Kyllä se jossain vaiheessa siirtyy mainostoimistojen ideanikkarienkin todellisuuteen.

  Taas kerran Mama: täyttä asiaa!

  VastaaPoista
 2. Hyvä pointti sulla, mutta täytyy muistaa että kyseiset mainokset suunnitellaan ja toteutetaan jopa kuukausia aiemmin ennen kuin ne tipahtavat postiluukusta. Ajankohtaisiin aiheisiin voi olla vaikea reagoida. Tämäkin mainos on varmasti painettu ennen kuin Hesari julkaisi jalanjälkimittarinsa, ja erittäin todennäköisesti silloin kun Lehman Bros. oli vielä pystyssä ja tulevaisuus ihanan kirkas.

  VastaaPoista
 3. Iik, onko siis HS nykyään jonkinlainen kansakunnan tietoisuuden sanelija? Eli teistäkö suurin osa ihmisistä ei tiennyt ekologisen jalanjäljen käsitteestä mitään ennen kuin Hesarin kk-liite kirjoitti siitä? Ei kai nyt sentään.

  VastaaPoista
 4. Tätä Stockan viitoittamaa tietä näyttää kulkevan myös Gloria-lehti (ei yllätysmomenttia). Uusimman lehden pääkirjoitus alkaa sillä kuinka ihmiset toivovat joululahjaksi hellyttä ja rakkautta ja jatkaa lähes loppuun asti pohdintaa antimateriajoululahjoista. Kunnes. Viimeinen kappale: jos nyt kuitenkin (!) haluaa laittaa pukinkonttiin tavaralahjoja niin tästä lehdestä niitä löytyy sivutolkulla. Kiiltävälle paperille painettuna. (Jos jaksaa selata sinne asti kaikkien mainosten läpi.)
  Tst.

  VastaaPoista
 5. Tulipa mieleen tuon saman lehden löydettyä tiensä meidän postilaatikkoon, että miksi ihmeessä ne meille jakaa. Me asutaan periferiassa jokaiseen Stockmanniin nähden > paperin tuhlausta postittaa lehtistä jokaiseen talouteen Suomessa. Tai sitten he olettavat, että nyt jouluna suunnataan kaikki heti isoihin kaupunkeihin ostoksille.

  Voi jee..

  VastaaPoista
 6. Juuri Marie Antoinetten valitseminen teemaksi kyllä tosiaan huuta melko kovaa kulutusjuhlan puolesta.

  Ihan kuin haluttaisiin osoittaa ihmisille, että vaikka kerskakulutuksen huonot puolet alkavat pikku hiljaa näkyä, niin näyttäähän se kuluttaminen silti perkeleen hyvältä.

  VastaaPoista
 7. Meillä meni kyseinen opus heti paperiroskiksena toimivaan paperikassiin :) Kai tuollaista paperia saa laittaa paperiroskiin?

  Enemmän kuin tuo Stockan mainos, mua risoo kaikki lelukatalogit. Ne kun tulee nimellä (?!) niin ne ei täytä sitä "ei mainoksia"-kriteeriä. Niin kuin kai tuo Stockankin kuvasto.

  VastaaPoista
 8. Komppaan voimakkaasti edellistä kirjoittajaa. Onneksi mun perilliseni ei vielä tajua lelukatalookia.

  Muutoin niin fiksu ja ihana Olivia-lehtikin lähetti itsensä välissä ihan toimituksellisena aineistona väännetyn Lahjaekstran, jossa ehdotellaan ihmisille lahjoitettavan jotain hämmentäviä golfaajan rannetietokoneita ja 400 euron naamavaseliineja. Jos olisin ilman omaa syytäni työtön, niin pitäisin tekoa vähän huonona huumorina tai ainakin tukkoisen trendinenän merkkinä. (Vaikka toki ao. kiiltävä luettelo on varmaan kasattu aikapäivät sitten.)

  VastaaPoista
 9. No, onneksi olet kantanut oman kortesi ihmisten joulujalanjälkien pienentämiseen jo monin kerroin... tuolta aiemmasta postauksestasi kun bongasin montakin hyvää, ekologisempaa lahjavinkkiä, joista ainakin yhden aion toteuttaakin!

  Eli ainakaan tätä pientä lukijauniversumiasi ei tuollaiset muovimainokset hetkauta (varsinkaan kun asuu niin kaukana stockasta ettei sellaista tule)! Kiitokset propagandastasi... ;)

  VastaaPoista
 10. Siis eikö teistä tosiaan kukaan nauti kauniiden esineiden katselusta? Minusta on kiva ihastella Stockan mainoslehtiä, vaikka en mitään aikoisi ostaakaan. Edellisen perusteella kuulostaa siltä, että kaikki antavat tänä vuonna lahjaksi suunnilleen itse kudottuja villasukkia tai ei yhtään mitään. Näinköhän on?

  Sitä paitsi, mitä pahempi lama, sitä enemmän mainoksia. Pakkohan kauppojen on mainostaa, koska muuten ne vähätkin asiakkaat katoavat. Kun ostatte Stockalta, tuette samalla suomalaista yritystoimintaa, useiden satojen ihmisten työpaikkaa ja koko maan kansantaloutta. Että hus vaan ostoksille!

  VastaaPoista
 11. Samaa mieltä Mama. Toisaalta rahahanoja ei voi sulkea kokonaan kuten edellinenkin anonyymi sanoi, pysähtyvät pyörät muutoin. Vaan rajansa kaikella ja tolkkua lahjoihin.

  Viime vuodelta jäi mieleen sinänsä vinkeä Itiksen joulumainos, jossa reggae-pukki toivotti "ostosrauhaa"... Minkähän uskontokunnan edustaja sen oli väsännyt ja mihin tarkotukseen?

  VastaaPoista
 12. Varahvontta...:D ihmettelin eilen samaista Olivian lahjakatalogia ja luin miehelle ääneen sen Guerlainin voiteen kuvauksen ;)En kuulemma saa sitä joululahjaksi...

  Noooh, anonyymi eiliseltä 17.31...täytyy tunnustaa että äsken tuossa kahvipöydässä lueskelin Citymarketin kuvastoa ja mietin, että pitäisi ostaa flanellipyjama ;)

  VastaaPoista
 13. Susanna, toi tuli nimellä.. ja jos laittaa sen lapun niin sitten ei saa ees K-Raudan kuvastoa. :(

  Anonyymi 22.21, ainakin mun päähän tää ekoajattelu on asettunut jo vuosia sitten, mutta se tietty vahvistuu näiden kamppisten myötä.

  Anonyymi 23.14, niinhän sitä toivois, mutta totuus lienee, että noita "kaupallisten tahojen" tietoisuuskampanjoita tarvittais paljon lisää. Ne tarjoaa konkretiaa.

  Anonyymi 8.02, mua ärsyttää toi hurskastelu. Pitää valita puolensa ja seistä sen takana eikä näyttää kiiltävää kilpeä joka suuntaan.

  Mrs Marple, täh, tuliko toi tosiaan jokaiselle?

  Anonyymi 12.02, en tajunnutkaan että tolla haettiin Marieta. Kiitos. ;)

  Karina, ootas vaan ensi vuoteen kun siitä saa piilotella ihan tosissaan.. :O

  Varahvontta, 400€? Ryppyvoide? Hyvä hinta kun niistäkin suurin osa on vettä..

  Tiina, hienoa jos löysit vinkkejä! Lahjashoppailu on ihanaa, mutta vielä ihanampaa on että sen voi tehdä suht hyvillä mielin.

  Anonyymi 17.31, mä nimenomaan rakastan katalogeja, koska tykkään vaatteista ja kauniista esineistä. Mutta tää Stockan pläjäys ei herättänyt mitään muuta kuin angstia sillä tilpehööripaljoudellaan. Suomalaista työtä tukee muuten parhaiten ostamalla Suomessa valmistettuja tuotteita, Stockalla on kyllä niitäkin. ;)

  Polly, O_o Joskus jää kyllä pohtimaan slogan-porukan sielunelämää.

  Ps. Tää vastailu on ihan sairaan vaikeaa kun kaikki on anonyymejä!! Nyt vähän mielikuvitusta kehiiin ni ei tartte käyttää time stampeja.. ;)

  VastaaPoista
 14. En tiedä tuliko ihan kaikille, mutta meiltä on lähimpään Stockmanniin reilu parisataa km ja tutuilla täällä näyttää sama mainos ilmestyneen. Joten ei nyt ihan heti olla menossa eikä meille ainakaan olisi kannattanut jakaa.

  VastaaPoista
 15. Sinänsä off topic, mutta Stockan kuvastoon liittyen: Mitä ihmettä ne joulukoristeet ovat?! Olenkin aina halunnut laittaa kuuseen koristeeksi mininjalkalampun, -nojatuolin tai -RAHIN, ja mitäpä joulu olisi ilman perinteistä jouluista hapsuhamenaista a'la Tahiti?! Aina ei ymmärrä...

  VastaaPoista
 16. Mrs. Marple, sheesh. Mä tosiaan luulin et toi tuli vaan kantiksille.

  Onna, :D Just ne koristeet katkaisi kamelin selän! Siis kuka helvetti haluaa ripustaa kuuseen kultaisia ballerinafiguureja? WTF??

  VastaaPoista
 17. No nyt mua alkoi kiinnostaa to kuvasto.... Täytyy tänään Stockan reissulla napata mukaan ;)

  VastaaPoista
 18. Joo, periaatteessa olen samaa mieltä kanssasi kulutushysteriasta. Mutta se, mitä reaktioita tuokin kuvasto herättää ihmisissä, on nähtävissä hyvin Stockalla. Ihmiset kyselevät jatkuvasti osastolla kuin osastolla kuvaston tuotteita ja etenkin joulukoristeet menevät kuin kuumille kiville. Siellä käy kova vilske ja myyjät saa juosta suuna päänä tuon kuvaston julkaisemisen jälkeen. Ja se, miksi kuvastoa lähetetään myös Helsingin, Espoon, Vantaan, Oulun, Turun ja Tampereen ulkopuolelle, johtuu esimerkiksi siitä, että Stockmannilta voi tilata tavaraa suoraan kotiovelle. Ei tarvihe suunnitella reissua pääkaupunkiseudulle.

  Että kyllä se lehdykkä vuosi vuodelta tekee tehtävänsä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...