30.10.2008

Punnitse ja säästä, mutta älä mene paniikkiin

Olen ollut niin järkyttynyt näistä melamiini-, nitraatti- ja torjunta-ainemeiningeistä, että päätin kääntää uuden luomupainotteisen sivun elämässäni. Mikä tarkoittaa, että alan maksaa rumista ja pienistä paprikoista helkkaristi, mutta myös sitä, että saan alkaa nähdä vaivaa ruokaostosteni eteen.

Kuinka ollakaan, löysin työmatkani varrelta sympaattisen, luomu- ja reilun kaupan tuotteita irtomyyntinä myyvän elintarvikekaupan nimeltä Punnitse ja säästä. Vielä viisi vuotta sitten olisin pitänyt koko mestaa pompulapäiden vouhotuksena, mutta nyt oli pakko astua hattu kourassa sisään.

Tunsin itseni vähän tirkistelijäksi hyvien luomuihmisten elämässä ("Anteeksi, onko teillä lihastulehdukseen käytettäviä yrttejä?"), mutta aloin kahlata tarjontaa läpi. Menin vähän paniikkiin. Putiikin nimen jälkimmäinen imperatiivi jäi toteutumatta, sillä pistin kaksikymppiä mm. savustettuihin cashew-pähkinöihin, luomusuklaaseen, reilun kaupan pikakahviin ja punaisiin linsseihin. En yhtään tiedä, mitä hittoa punaisista linsseistä tehdään, mutta ainakin olin joskus kuullut niistä. Samaa ei voinut sanoa borlottipavuista, piri piristä (ei, se ei ollut crackia), amarantista ja quinoasta.

Onneksi siellä oli muitakin turisteja, jotka kiertelivät laarien seassa hämmentyneen näköisinä. Hirssiä, spelttiä, tattaria. Intiaanisokeria ja ruususuolaa. Vaahterasiirappi- & pecan-pähkinämuroja. Kultarusinoita.

Pakko.. saada.. noita.. kaikkia. Onneksi niitä pusseja ei voi kasata syliinsä neljää enempää.

Suosittelen, että menette käymään ja varaatte visiittiin tovin. Myyjä on ystävällinen ja avulias eikä kysy sun toteemieläintä. Mutta olkaa varovaisia: tähän kauppaan tulee himo.

19 kommenttia:

  1. Mä oon kanssa ihastunu kyseiseen ketjuun. Erityisesti pähkinät on aivan mahtavia! Ei mitään halppislaatusia ja -makuisia vaan oikeesti hyviä.

    VastaaPoista
  2. Mun luomulehti kääntyi jo silloin kun poika syntyi. Tervetuloa hullujen lehmien laitumelle, täällä on mukavaa! Ja kai teillä juodaan jo luomumaitoa?

    Hanna

    VastaaPoista
  3. Punaisista linsseistä saa tosi hyvää soppaa! Ohje löytyy netistä melkein mistä vaan - linssejä, sipulia, tomaattia, yrttejä, valkosipulia. Ja mausteeksi sitruunamehua, ainakin minun mielestä. Helppoa ja hyvää. Vaikka olisi minkälaiset kokkaustaidot niin onnistunet! ;)

    P.S. Oon lukenut sua jo pidempään mutta enpä ole keksinyt mitään kommentoitavaa. Pakko nyt sanoa jotain ja ilmoittautua...

    VastaaPoista
  4. Punaisia linssejä voi käyttää riisin asemasta esim. kanakastikkeen kaverina. Huuhtelet ja keität hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia. 4 desiä linssejä, 8 desiä vettä.
    Hyvää ja terveellistä vaihtelua riisille.

    VastaaPoista
  5. Vilaisepa vielä What say you-postauksen kommentit. Itse olen 13v. tyttönheilakka. Kiva blogi.

    VastaaPoista
  6. P&S on munkin suosikki, ainut ongelma on, että lähden sieltä aina iso säkki pähkinöitä mukanani. Terveellistä, mutta erittäin lihottavaa.

    VastaaPoista
  7. Linssejä kannattaa tosiaan kokeilla soppaan. Lisäksi niistä saa hyviä kasvispihvejä raastettujen rehujen kanssa.

    Quinoaa (tai kvinoaa kuten toinen nimi kuuluu) kannattaa kans testata. Sopii loistavasti lisäkkeeksi ja on huomattavasti terveellisempää kuin esim. valkoinen riisi.

    Olen suunnattoman kateellinen pk-seudulla asuville tuosta erikoiskauppatarjonnasta. Yhyy, P&S ja Ruohonjuuri...

    VastaaPoista
  8. Niin, kyseessähän ei ollutkaan sun rahojen säästö vaan "Säästä: Kun ostat tuotteet irtomyynnistä säästät luontoa etkä maksa turhista pakkauksista". Kyllä maailma nyt tuplasti pelastuu. Sympaan muutenkin sun ostopsykoosia, onko muita tapoja olemassakaan...?

    VastaaPoista
  9. Koska linsseistä jo tulikin vinkkejä, niin lisään vielä että piripiri on loistava yleismauste. Sopii erinomaisesti mm. lohen kanssa sen iänikuisen sitruunapippurin sijasta (tai lisäksi). Piripiri toimii hyvin myös esim. lämpimissä voileivissä tai oikeastaan about missä tahansa ruoanlaitossa. Itse käytän sitä kalan lisäksi erityisesti avokado-juusto-pastasalaattien maustamiseen... Maustekaapin vakiokamaa.

    VastaaPoista
  10. Tähän on pakko keliaakikkona todeta, että welcome to my life: kun ei voi syödä vehnää, on ollut pakko ostaa koko ikänsä ylihinnoiteltuja luomuviljoja luomukaupoista - em. tattarit, hirssit ja linssit ovat olleet arkipäivää koko ikäni. ;) Joudun reklamoimaan kyllä quinoasta, musta se oli kammottava tuttavuus; erehdyin kerran enkä tee sitä toiste, mutta makuasioista ei voi kiistellä, ehkä tein sen väärin... Piripiristä tulee myös loistavaa kanaruokaa, sitä suosittelen kyllä!

    VastaaPoista
  11. Tässä vielä linssikeittoresepti (neljälle) ystäväni Saara Törmän keittokirjasta Keittokomero ja huone. Tällä reseptillä tulee taivaallisen hyvää soppaa, keittelemme sitä läpi vuoden, mutta erityisesti syksyllä ja jouluna, joihin se sopii erityisen hyvin mausteidensa puolesta.

    Huuhtele 2,5 dl punaisia linssejä. Kuori ja hienonna/paloittele 2 sipulia, 2 valkosipulinkynttä ja 2 porkkanaa. Kuumenna öljy kattilassa, lisää siihen sipulit, valkosipulit, porkkana ja linssit. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää 7 dl vettä, 1 kasvisliemikuutio 1, tlk (400 g) tomaattimurskaa, 1 purkillinen tomaattipyrettä, 1 laakerinlehti, 2 - 3 tl curryjauhetta, sekä aavistus kardemummaa ja kanelia. Anna keiton kiehua kannen alla hiljalleen 45 minuuttia. Lisää 1/2 dl sitruunamehua ja 1 - 2 tl sokeria. Poista laakerinlehti. Soseuta keitto. Lisää sopivasti suolaa sekä halutessasi kermaa.

    VastaaPoista
  12. Anni: Tampere rulettaa :). Tänne vaan kaikki.

    VastaaPoista
  13. bataatti-inkivääri-kookoskeitto

    2-3 bataattia
    2-3 dl punaisia linssejä
    1 sipuli
    valkosipulia maun mukaan
    n. 2-3 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
    1 tölkki kookosmaitoa
    1 tölkki tomaattimurskaa
    2 kasvisliemikuutiota
    mustapippuria
    1-1,5 litraa vettä

    kuullota sipuli ja valkosipuli, heitä sekaan bataattikuutiot ja inkivääri. Paista hetki, lisää vesi, kasvisliemikuutiot tomaattimurska ja huuhdellut linssit. Soseuta kun bataatit ja linssit ovat kypsiä (linssit vaativat n. 10 min) ja lisää kookosmaito. Kiehauta hetki.

    Hyvvää!

    VastaaPoista
  14. Mahtavaa, mun lukijoissa on joku punaisten linssien -asiantuntijoita! Siistiä, mulla on ruokablogi! :D Lämpimät kiitokset resepteistä ja vinkeistä Tiina, Anni, Erroristi, Kukannuppu, Sylvia ja Iram, nythän mun on pakko experimentoida viikonloppuna, myös sitä piriä.. Mut miks ne linssit tarttee huuhdella? Mulla on taipumusta oikaista just tollasissa asioissa.

    Hanna, mä en oo nähny luomumaitoa punaisena. Toisaalta kermaa varmaan olis luomuna joten ehkä siirrymme siihen. ;)

    Anonyymi 13v, kiitos. :) Kaikki tytönheitukat on erittain tervetulleita lukijoita.

    Marjaana ja Muriel: pähkinöissä on ton kaupan mukaan vaan hivenaineita ja hyviä rasvahappoja, eikä mitään lihottavaa. Siis eihän seleenistä nyt kukaan liho.

    Anonyymi, juu - nauratti vaan toi "säästö". ;)

    Anonyymi keliaakikko, otan osaa. Saako noista mitään hyvää aikaiseksi?

    VastaaPoista
  15. Jaa vai että ihan asiantuntijaksi pääsi! :) Olen mä niistä linsseistä tehnyt pihvejäkin, nekin oli hyviä mutta silloin onnistuin kyllä kiehauttamaan ne linssit nätisti hellalle kun puuhasin siinä samalla muuta... no tulipahan siivottua. Linssipihvien ohjeita löytyy kotikokista, http://www.kotikokki.net/

    Minä ainakin nykyään oion tuossa huuhtelemisessa, enkä ole huomannut mitään eroa lopputuloksessa. Ehkä jos niissä on hiekkaa tai jotain niin sitten kannattaa, ettei ratise hampaissa? Jos ne huuhtoo niin niistä tulee ällöttävän tarttuvaisia ja sitten niitä on vaikeampi saada kattilaan ilman apuvälineitä... ;)

    Joku asiantuntevampi asiantuntija voi kertoa miksi ei saa oikoa ja mitä hirveää minun oikomiseni on sopilleni tehnyt? Ehkä olen sitten syönyt hiekkaa? Mutta jos vähäinen hiekansyönti on hyväksi lapsille niin miksei sitten aikuisillekin...? Minun mielipide on siis että oikaise vaan, itsepähän sitä soppaa syöt(te)? :D

    VastaaPoista
  16. Quinoaa (luomua) saa myös ainakin Stockalta (ja muistaakseni olen nähnyt pakkauksen myös S-ryhmän kaupoissa)- hintaero kandee ainakin tsekata, jos niistä alkaa pitää. Mä en jotenkaan syttynyt tai sitten en vaan osaa keittää / käyttää niitä oikein. Siellä ne pölyttyy kaapissa...

    VastaaPoista
  17. Loistavia ohjeita (tuota Sylvian keittoa luulen maistaneenikin vuosia sitten). Nyt ottaa päähän, että kaupat on huomenna kiinni. Ei ole niitä punaisia linssejä :-( Mutta heti arkena pitää hankkia, että pääsee kokeilemaan näitä. On tää hieno ruokablogi!

    VastaaPoista
  18. Äh, anteeksi että viilaan pilkkua mutta pirillä tarkoitetaan amfetamiinia (vauhtii, spiidii, pirii) eikä crackia. Crackia käsittääkseni poltetaan, piriä taas vedetään nokkaan tai hihaan. Ja ei, en ole käyttäjä.

    VastaaPoista
  19. kyllä nauratti toi viimeinen kommentti. tämä on nyt ihan selvästi se ihminen joka on päätynyt sivuille googlesta hakusanalla crack.
    hoh hoh hoo

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...