21.10.2008

Kuuma kumiperuna

Taloussanomissa oli joku aika sitten juttu kouluruokailusta, joka on ruoan kallistumisen myötä joutumassa dieetille. Lisäksi siellä kerrottiin, että "lähes miljoona lasta syö arkisin julkisen palvelun tuottaman aterian." Miljoona. Tarkoittaako tämä nyt sitä, että viidennekselle suomalaisista tarjoillaan taas kohta pettua?

Komppaan täysin Berlusconia siinä, että perinteisen suomalaisen keittiön ydin ei ole maussa (vaan melamiinittomuudessa), mutta mulla ei silti ole kouluruokailutraumoja - ellei traumaksi lasketa sitä, että muistaa vaan näkkärit, joille piti levittää kokonainen voinappi sille puolelle, jossa on reiät. En ole kyllä jäänyt klassikoita kaipaamaankaan. Syökö joku vielä vapaaehtoisesti maksalaatikkoa? Tai duunaa himassa kanaviillokkia (btw. mikä hiton viillokki!?) tai sitä täysin mautonta kesäkeittoa? Tillilihaa nyt ei ainakaan voi syödä kukaan, eihän? Muistatteko, ne sai siitä limaisesta kastikkeesta melkein läpinäkyvää. USA:n sotateollisus maksaisi kyseisestä teknologiasta miljoonia.

Tsekkasin vertailun vuoksi nykylistan.

Maanantai
Kanaviillokki, mustaherukkahillo
ruisriisi / keitetyt perunat
Raaste
***
Kikherne-kasviscurry

Tiistai
Jauhelihamakaronilaatikko
salaatti
***
Puutarhurin soija-pastavuoka

Keskiviikko
Riistakäristys, puolukkahillo
perunasose
raaste
***
Juustokastikkeella kuorrutetut kasvikset

Torstai
Hernekeitto, ruisleipä
Hedelmä
***
Kasvis-hernekeitto

Perjantai
Sitruunainen kalaleike, kermaviilikastike
perunaa talon tapaan
salaatti
***
Sydän kasvispihvit
(toim. huom. mikä kasvis sydän on..)


Kohtalon ivaa että just tällä viikolla näyttää aika perussetiltä muiden kuin kasvisruokien osalta. Kaikille junioreille tiedoksi, että mun kouluaikanahan ei ollut kasvisruokavaihtoehtoa. Ei ollut mahdollista edes jättää lounasta väliin, kun maikka hengitti niskaan jo siitäkin että lautanen syödään tyhjäksi. Parempaan suuntaan ollaan menty ja toivoa sopii että vanhat huonot ajat harmaine limakastikkeineen ja kumiperunoineen eivät palaa. Ihmiset, taas yksi syy ÄÄNESTÄÄ.

15 kommenttia:

 1. Mä tykkään maksalaatikosta ja viimeisen vuoden sisään olen sanonut ääneen, että olisi kiva syödä tillilihaa ja kanaviillokkia (mä muuten olen aina luullut, että se on viilokki... heheh! Nintendo Wii-lokki!). Onko tässä jotain outoa? Mä olen nimittäin kyllästynyt, kun ensiksi yliopistossa ja sitten työpaikkaravintolassa oli/on lähes aina tarjolla broilersörsseliä (broiler-omenakastiketta, hedelmäistä broilerkastiketta, broilerkastiketta, italialaista broilerkastiketta...) ja _aina_ maku on sama! Voi prkl, mä haluaisin välillä esim. lihakeittoa! Ja juu, tota torstain hernaria en ole koskaan jaksanut ymmärtää!

  VastaaPoista
 2. Pirautin Espoon Kokoomuksen sihteerille ja kerroin kunnallisvaaliehdokashaustasi. Olivat jo tietoisia asiasta ja aikoivat pistää ehdokkaille viestiä. Toivottavasti nyt sitten tulee paljon itsekehuja. :D

  VastaaPoista
 3. Kerrottiin, että koulussa (tai ainakin meillä, en tiedä muista kouluista) ei enää tarjota jouluateriaa juolun alla, vaan silloinkin syödään jotain hernekeittoa. Ja pah, kyllä nyt rahoista pitäisi jouluruokaan riittää!

  VastaaPoista
 4. En ilmeisesti ole sinua hirveästi nuorempi, mutta aloin 14-vuotiaana kasvissyöjäksi. Koulusta sai kyllä kasvisruokaakin - kunhan oli kotoa (tai mielummin lääkäriltä) lappu. Ja voin kertoa, että suurimmaksi osaksi se oli sellaista oksennuksen näköistä (ja hajuista) kastiketta, jota koulussa tarjoiltiin.

  Joskus lukioaikana se alkoi yleistymään ja katselin vähän kieroon yläastelaisia, jotka jos oli "pahaa" liharuokaa siirtyivät kasvisruokajonoon - ja olivat kasvissyöjiä sen päivän... (Meillä siis oli samassa ruokalassa yläaste ja lukio).

  VastaaPoista
 5. Hyvin tehty tilliliha on oikeasti hyvää! Mutta sitähän ei aikoinaan koulussa tarjoiltu

  VastaaPoista
 6. sydän pihvi= sydämen muotoinen pihvi
  jouluna tarjoillaan kuusi pihvejä :D

  VastaaPoista
 7. Pilami, hankkiudu välittömästi työpaikkaan, jossa on lounarit. ;)

  Anu W: heh, saas nähdä läpäiseekö yksikään vaatimuksia. :D

  Anonyymi, toihan on järkyttävää! Onhan se nyt tärkeä siirtymäriitti joululomalle.

  Satu, voin uskoa että oli kamalaa. Vielä 90-luvun alussakin kasvissyönti oli ihan hihhulointia ja tarkoitti sitä että sait jättää nakit syömättä jos ei kerta maistu.

  Uskoisko Phyllistä. No, mä lopetin punaisen lihan syömisen abt 15 vuotta sitten kun ajettiin kaverin landelta kankkusessa kotiin ja pysähdyttiin matkalla syömään huoltissafkaa. Laattasin sen lehtipihvin motarin varteen ja sittemmin en ole kiekkoihin kajonnut.

  VastaaPoista
 8. Rousku, heh, näin vähän arvelinkin. En tosin ole ihan varma onko toi olennainen tieto ko ruokalajista joten ehkä mä aloittaisin sen säästämisen ton muotittajan työpanoksesta. :D

  VastaaPoista
 9. Täällä olisi yhden ihmisen empiirisen tutkimuksen tuloksia tältä syksyltä. Pasta ja nuudeli ynnä muu saapasmaan ruoka tuntuu olevan muotia, harmi vain, että al dente on vieras sana keskuskeittiöllä ja varmaan mahdotontakin toteuttaa. Tulinen salaattikastike voi pelastaa mauttomuudelta. Ryynimakkarasta en tule toipumaan ihan heti.

  Silloin muuten, kun itse olin yläasteella, kasvisruokaa sai vanhempien luvalla ja terkkarin todistuksella, että on kasvissyöjä. Kasvisruoka tosin tarkoitti herne-maissi-paprikaa eri muodoissa, mutta parempi kai sekin kuin ei mitään niille, jotka eivät niitä nakkeja saaneet kurkusta alas.

  VastaaPoista
 10. Musta on kaikkein käsittämättömintöä, että kun mahdollisista kouluruokasäästöista alettiin puhumaan, ensimmäisenä väläytettiin vaihtoehtoa, että kasvisvaihtoehto voidaan joutua jättämään pois!
  Mä en käsitä, miksi köyhään kouluruokaan ylipäätään pitää tunkea ehdoin tahdoin joka jumalan päivä raaka-aineista kalleinta, lihaa?
  Miksi liharuokapäiviä ei vähennetä säästösyistä (ja vaikka ihan muuten vaankin) esim. kahteen tai kolmeen päivään viikosta? Rahaa säästyy paitsi raaka-aineissa, myös siinä, että kasvispäivinä ei tarvitse vrkätä kuin se yksi safka, joka sopii kaikille.
  Minen tajuu. Onko liharuoka joku sos. dem. saavutettu etu, josta ei luovuta, vaikka mikä olis?
  "täytyyhän lapsen nyt lihaa saada" kannattaa jättää samantien perusteluista pois, koska samalla argumentilla lapsen täytyisi saada ihanmitävaan.

  VastaaPoista
 11. ai niin, ja noista koulurudoista ylipäätään; "raaka-aine talon tapaan" oli aina pelottavin nimi kouluruoalle. Se tarkoitti yleensä ihan-minkä-vaan tarjoilemista laitoskeittiön nurkkiin jääneillä herkuilla höystettynä. esim. vihersalaatti talon tapaan tarkoitti pilkottuja kesäkurpitsoita, punakaalia ja säilöttyjä mandariininlohkoja, tai jotain muuta yhtä eksoottista.

  VastaaPoista
 12. Joo, annaheti:n kanssa samaa mieltä. Vaikka lihansyöjä olenkin, en kuole nälkään, vaikka joinain päivinä syön ihan vaan kasvisruokaa. Enkä usko, että muutkaan kuolee. Onkohan kellekään tullut edes mieleen toi, että vois joinain päivinä tehdä ihan pelkkää kasvista?

  VastaaPoista
 13. Oon jo! ;) Mut kun ruokapuolitunnilla ei ehdi parempien vaihtoehtojen ääreen... Kasvisruokaan sen verran, että mä kyllä kärsin nälästä, jos syön lounaaksi pelkkää kasvisruokaa.

  VastaaPoista
 14. Joo, no mulla jäi vähän nälkä tillilihasta, maksalaatikosta, nakkikeitosta, stroganoffista sun muista kaameista lihasörsseleistä. Et komppaan täysin Annahetiä. Kasvissyönti on sitäpaitti ekologisuutensa vuoksi kannatettavaa.

  VastaaPoista
 15. Kommentoinpa tätäkin – saanko, vaikka pomppasinkin pois ehdokkaitten omakehu –lootasta? Onhan yksi keskeisistä vaaliteemoistanikin ”hyvä kouluruokailu”.

  Olin v. -83 kouluni ensimmäinen (ja pitkään kai myös ainoa) kasvissyöjä. Ei siinä mitkään lippulappuset auttaneet -vegetarismi oli kaikin puolin epäilyttävää sekoilua, eivätkä koulu tai keittiö sellaista ainakaan lähteneet tukemaan. Yläaste ja lukio menivätkin minulla lähinnä näkkileivän voimalla (ja R –kioskia kannatin ahkerasti).

  Olen ollut todella onnellinen, kun se kehitys todellakin on kehittynyt, ja nykyisin Espoon koulusta saa aidosti tasokasta kasvisruokaa. Meinasin vetää tofut väärään kurkkuun luettuani, että kustannussyistä kasvisruokavaihdoista ehkä luovutaan. Haloo! Lapset ovat ylipainoisia ja sairaita, maailmassa nälänhätää ja ilmastonmuutosta. Puhumattakaan nyt niistä eettisistä syistä ym. Onko vielä päättäjiä, jotka eivät tiedä kasvisruoan olevan se terveellisempi, eettisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Ja aika usein maukkaampikin. Siis kaikilla lapsilla pitäisikin olla useampia kasvisruokapäiviä viikossa. Oppisivat pienestä pitäen, jos eivät kotona opi. Kyllä kunnon kasvisruoalla nälkä lähtee, kasvaa ja voi hyvin. Nih!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...