23.10.2008

Haluan hoitoon

Eilen soittivat Espoon kaupungin päivähoitoyksiköstä ja totesivat ääneen sen minkä jo tiesinkin: ei ole. Mitään. Ei perhepäivähoitoa eikä päiväkotipaikkoja. Lisää resursseja etsitään, mutta niitä ei ole löydy. Tiloja ei ole. Lapsia sen sijaan on pilvin pimein. Yksityisen puolen tilanne on ihan sama, täynnä. Sain kuulla, että yksityisiä perhepäivähoitajia on Tapiolassa kuusi ja päiväkoteja 7, joista kolme ei-suomenkielisiä. Espoon kaupunki on kesällä jopa varannut satatonnia starttirahaa yksityisten päiväkotien tai ryhmäperhepäiväkotien perustamiseen kovan kysynnän alueilla - ilmeisesti ilman mainittavia tuloksia.

Mä en kaipaa ilmaista päivähoitoa, vaan luksusta! Laatua! Mä voisin maksaa päivähoidosta vaikka tuplahinnan, jos se olisi viimeisen päälle hiottua palvelua. Se tulisi joka tapauksessa halvemmaksi kuin tämänhetkinen järjestely, jossa välilisesti 50% perheen tuloista menee lapsenhoitoon. (Vertailun vuoksi: pankin talousneuvojat suosittelevat, että kotitalouden kallein maksuerä eli asunto saisi viedä 40%.) Mä en varmasti ole ainut, joka on valmis maksamaan hyvästä. Silloin pääsisi hoitajakin kunnon ansioille, niin kuin koulutetun ammattilaisten kuuluukin.

Lastenhoitajaverkot on jo vedessä. Mä en lähde roudamaan tota ipanaa aamuisin mihinkään Jupperiin, jossa 50 lasta saa leikkiä itsekseen koko päivän. Luksus on niin suhteellinen käsite. Mulle se on mielenrauhaa.

17 kommenttia:

 1. Voi Mama mä kuulen sun tuskan. Olen itsekin ryhtynyt hankkimaan hoitajaa pojalle.

  Mä ymmärrän niin hyvin myös sun pointin tosta, että mieluummin sitä maksaa vaikka 600 kuussa lapsen hoitopaikkaan, kuin että ukko / itse on himassa ja tienaa nolla. Aivan päätöntä, mutta totta.

  Hanna

  VastaaPoista
 2. Äh, tuli oikein paha mieli kirjoituksesta. Samassa liemessä ollaan ja mietitään, miten hoitopaikka vuodenvaihteessa järjestyy. Meillä tosin on toivoa yksityisestä päiväkodista tuossa ihan lähellä.

  VastaaPoista
 3. Tuossa luksuspäiväkodissa olisikin liikeideaa kerrakseen...

  VastaaPoista
 4. Aamen mama!
  Mun plan A, sitten kun lopulta Suomeen rantaudun, on jonkinlainen kotiapulais-/au pair-järjestely sillä myös mun elämä on liian lyhyt raahata tenavaa Jupperin taa tai olla jatkuvasti poissa töistä kunnallisen lastenhäkkikanalan fasilitoiman korvatulehdusrumban vuoksi. Nyt Brasilia-luksuksena kotona on kotiapulainen 6 päivää viikossa - täällä tämä on kaikkien keskituloisten perheiden normijärjestely - ja työskentelen itse kotoa käsin. Kannattaa ulkoistaa itsensä ja perheensä kehittyvän talouden maihin jos suinkin voi!

  VastaaPoista
 5. Äh, taas pitää kommentoida, mutta sen vaan sanon, että useat päiväkotiammattilaiset johtajista rivijäseniin ovat poikkeuksetta sanoneet meille, että olemme tosi viisaita, kun emme vie lastamme päiväkotiin ainakaan ennen 2 vuoden ikää, koska päiväkodissa lapsi oppii vain itkemään ja tappelemaan (erään lastenhoitajan sanoin), syystä että työntekijöillä ei oikeasti ole aikaa joka lapselle. Samoin lapsen persoonan ja tunne-elämän kehitys vaatisi vanhempien vierellä kasvamista ensimmäisten vuosien aikana (tämä päiväkodin johtajalta).

  Ja nyt en todellakaan osoita sormella henkilökuntaa vaan valtiovaltaa!

  VastaaPoista
 6. -"olla jatkuvasti poissa töistä kunnallisen lastenhäkkikanalan fasilitoiman korvatulehdusrumban vuoksi."

  nojoo, ihan samat lastentaudit ne jylläävät, vaikka päivähoito maksaisi 1000€/kk.
  kallis ja hienostihoidettu päiväkoti ei voi poistaa sitä tosiasiaa, että paikassa jossa on paljon lapsia taudit vaan leviävät.

  muuten idea on hyvä, jos sillä saisi pienemmät ryhmät ja enemmän läsnäolevan henkilökunnan.

  meidän päiväkodissa isojen ryhmissä on 20 lasta ja 3 hoitajaa.
  nukkuminen ja syöminen tapahtuu yhdessä, kaikki muu toiminta 7 hengen pienryhmissä.
  musta tää on hyvä systeemi. yhdet askartelee, yhdet ulkoilee ja yhdet leikkii, kaikki eri tiloissa.

  VastaaPoista
 7. Mä oon niin onnellinen, kun tässä päivähoitotilanteessa tyttö sai paikan meidän lähimmästä päiväkodista - ryhmässä 8 lasta, joista yleensä paikalla 6 kerrallaan, ja tätejä 2. En mä varmaan uskalla hankkia toista lasta ja koetella onneani, kun ensimmäisen kanssa kävi näin hyvin.

  Mites Katja sellainen kiertävä kolmiperhesysteemi? Löytyiskö teidän alueelta perheitä? niin, ja, hmmm... hoitajia? Tossa kolmiperhesysteemissä on sitten vaan se miinus, että omalla viikolla joutuu tekemään niiden lasten ruuat.

  VastaaPoista
 8. Hanna ja Anu, sääli että asutaan sen verran kaukana toisistamme että ei voida järjestää mitään yhteistä. :(

  Sylvia, sitä ei varmaan oo sen takia että kaikki joilla on oikeasti rahaa, palkkaa sen yksityishoitajan.

  Anna, toi meininkihän on maailmalla joka puolella paitsi Pohjoismaissa. Hei, ala välittää au paireja Suomeen! No kidding! Mä ja Hanna ollaan varmaan ekat jonossa. ;)

  Helena voi kyllä osoittaa sormella sitten muakin koska en jäisi kotiin vaikka siitä maksettaisiin sama liksa mitä normiduunista, sen verran arvostan omaa mielenterveyttäni. Ihminen on eläimistä sopeutuvaisin ja meillä pitäisi olla paljon enemmän tunne-elämän häiriöitä jos päiväkoti yksin sen sanelisi.

  Anonyymi, rahalla luonnollisesti saa juuri niitä pienempiä ryhmäkokoja.

  Karina: Mikä kolmiperhesysteemi? Lasten ruoat ei ole ongelma. Tiedätte kyllä miksi. :D

  VastaaPoista
 9. Karina varmaan tarkoittaa yksityistä hoitajaa yhteisesti kolmella perheellä ja vuoroviikoin ollaan kunkin luona. Mäkin eilen mietin, että laitetaanko rinki pystyyn, mutta tein saman johtopäätöksen, että liian kaukana ollaan. :(

  VastaaPoista
 10. Hei,
  Oletko kysellyt Westendin yksityisestä päivähoidosta? Ukkoni työkaverin muksut ovat siellä, kehuu valtavasti: http://www.kolumbus.fi/westendin.yks.pk/ On myös mieshoitaja.

  VastaaPoista
 11. Kolmiperhepäivähoidossa maksetaan kunnallinen päivähoitomaksu, mutta ei päiväkodin tavoin sisällä ruokaa. Senkin voisi naapurini mukaan erillistä maksua vastaan tilata ;) Erilaiset vaihtoehdot mietinnässä siis täälläkin, kun viereinen päiväkoti (Helsingissä asutaan) ilmoitti, ettei heillä tai alueen muissakaan päiväkodeisssa ole paikkaa tammikuussa :( Ja hoitoon hakee siis puolitoistavuotias...

  Au paireista: Ainakin yhdellä entisellä työkaverillani oli joitain vuosia sitten ihan jonkun firman kautta au pair Virosta ;)

  Terveisin äiti, joka juuri miettii mikä olisi vaihtoehto B

  VastaaPoista
 12. http://varttua.stakes.fi/FI/Varhaiskasvatuspalvelut/paivahoito/perhepaivahoito/kolmiperhepaivahoito.htm

  VastaaPoista
 13. Au pairia harkitessa voi tutustua ainakin seuravaan sivustoon: www.aupair.ee (ja siellä kohdasta au pair valitsee "isäntäperheille").

  VastaaPoista
 14. Mama, en sanonut, että päiväkoti "yksin sanelee tunne-elämän häiriöt". Lainasin kokenutta päiväkodin johtajaa, mutta olen kyllä itsekin sitä mieltä, että lapsen on parasta kasvaa ensi vuodet tiiviisti vanhempien kanssa ja opetella sosiaalisuutta esim. erilaisissa kerhoissa, jonne mennään vanhemman kanssa. Riippuu tietysti vanhempien voimavaroista ja taloudellisesta tilanteesta. Ei itseltään voi liikaakaan vaatia.

  VastaaPoista
 15. Mulla ei ole (vielä) lapsia, mutta olen jo valmiiksi miettinyt, että ensisijainen vaihtoehto niiden hoitamiseksi on palkata hoitaja kotiin - en ole laskenut mitä se tulisi maksamaan, mutta eikös se ole nykyään myös kotitalousvähennyskelpoista. Samalla se takaisi sen, että kotona olisi vähän siistimpää, kun työnkuvaanhan voisi sisällyttää esim. imurointia ja silittämistä. Ainakin silloin, kun kotona on yksi lapsi. Mitä muuten kunnallinen päivähoito lasta kohden maksaa? Mua jotenkin tossa pois kotoa hoitoon viemisessä tökkii se lapsen herättäminen kesken unien ja ylipäätään kauhea show asian ympärillä. Onhan se nyt kätevämpää, että saa jättää lapset ihan vaan kotiin. Tosin, sitten pitäisi saada olla töistä pois hoitamassa lasta, kun _hoitaja_ on sairas. ;)

  VastaaPoista
 16. Pilami, 233 euroa maksaa tuo kunnallinen hoito (ellei tulot ole tosi pienet...)

  VastaaPoista
 17. Musta taas tulot saa olla aika isot ennen kuin nuo maksimi määrät hoitomaksuihin täyttyy... nimim. perhe jossa toinen vanhemmista opiskelee ja toinen on oppisopimuksella työsuhteessa.

  Ymmärrän myös että olet Mama valmis maksamaa siitä luksuksesta. Meillä täällä maalla on siitä onnellinen tilanne, että hoitopaikka lapselle järjestetään, vaikka mikä olisi. Tällä hetkellä oma lapseni on juuri perustetussa uudessa ryhmäperhepäiväkodissa, jossa on tällä hetkellä 9 lasta ja 3 hoitajaa. Ja näin toivon asioiden olevan jatkossakin, tuohon 9 lapsen joukkoon kun mahtuu ainakin 3 alle kaksivuotiasta.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...