23.9.2008

Kieltäkää ne kokonaan

Taas on joku harhainen poika tappanut ihmisiä. Vanhanen ehti kommentoimaan, että tämä tragedia aiheuttaa muutoksia aselakiin. Ahaa. Niinkun millasia? Mä kysyin jo Jokelan keikan jälkeen, että miksi vitussa kuka tahansa saa aseen? Niitä on melkein 80.000. Miksei aseiden hallussapitoa vaan yksinkertaisesti kielletä? Ihan kokonaan. Tai luotien. Kenen intressissä on tappovälineiden omistaminen, jos tarkoitus ei kuitenkaan ole tappaa? Mitä niillä tehdään, jos ei ammuta? Ketä suojellaan? Ja ketä ei?

Ne vajaamieliset ääliöt, jotka tosiaan haluaa ampua liikkuvia pahvihirviä jossain ampumaradalla, voi tehdä sen vaikka hernepyssyillä. Siinähän ei muutenkaan kukaan oikeasti kuole. Ja jos ei käy, niin kielletään se harrastuskin sitten kokonaan, heittäköön vaikka tikkaa. Metsästykseen käytettäviä aseita voisi puolestaan säilyttää poliisi. Ne luovutettaisiin metsästyskauden ajaksi omistajilleen ja sen jälkeen ne pitäisi palauttaa.

Maddekin menee joskus kouluun. Mä todella toivon, että siihen mennessä anneholmlundkukalie on jo tehnyt oikein, se ei ole kovin vaikeeta. Suomi ehkä menettää pari olympiamitalia, mutta koitetaan sitten pärjätä vaikka jollain helvetin maratonilla.

20 kommenttia:

 1. Harkitsen vakavasti lapseni opettamista kotona, jos tämänkaltaisia uutisia alkaa tulla säännöllisesti: "poika iski päiväkodissa kaveriaan tiiliskivellä naamaan" ja "22-vuotias mukava kaveri osoittautui ihmisvihaajaksi ja alkoi silmittömästi ammuskella opiskelutovereitaan." Voi vain miettiä, että mitkä traumat/aivotoiminnan häiriöt aiheuttavat tuollaisia seurauksia. Saisikohan sinne kouluihin vihdoinkin niitä psykologeja ja terkkareita lisää?? Ei tuossa aselaki paljon auta.

  VastaaPoista
 2. Mä en tietsä usko et noi tyypit hakeutuu hoitoon. Ne katsoo olevansa jollain omalla missiollaan ja kaikki opettajat ja luokkakaverit todistaa että kyseessä oli ihan mukava ja sosiaalinen sälli. Ainoa tapa estää noita tyyppejä toteuttamasta itseään on kieltää kaikki ampuma-aseet ja heti. Siinä ei ainakaan häviä kukaan.

  VastaaPoista
 3. Mä oon miettiny samaa kuin mama, ei näitä hulluista hulluimpia varmaan saatais hoitoon... Mut sehän ei tietenkään kiistä sitä tosiasiaa, et psykologeja ja ym. henkilökuntaa tarvitaan kouluihin paljon lisää.

  VastaaPoista
 4. Jari Sinkkonen totesi eilen telkkarissa että nää on oikeasti itsarijengiä, jotka on löytäneet netistä vertaistukiryhmän ja samaistumisen kohteen, mikä ruokkii sitä omaa pakkomiellettä ja oikeuttaa sen. Yhteisöllisyyden huono puoli on se, että jokainen sekopää löytää nykyään netistä kaltaistaan seuraa. Tää vääjäämättä johtaa siihen että kaikki irc-gallerian tyyppiset palveluntarjoajat velvoitetaan palkkaamaan moderaattoreita seulomaan sisältöä. Mitä mieltä olette siitä? Auttaisko?

  VastaaPoista
 5. Mäkin oon sitä mieltä, ettei tällaisiin tilanteisiin paljon mitkään psykiatrit auta, kun ihminen on noin perussekaisin arvoiltaan. Varmaan tosi vaikeaa lähteä miettimään, että missä kohtaa se arvomaailma vinksahti lopullisesti? 7-v? 10-v? 15-v? Ja tässä ei varmaan se ihminen itse ole missään vaiheessa koennut tarvitsevansa apua. Vaikea siinä on ulkopuolisen viedä väkisin ihminen, joka kokee olevansa oikeassa eikä ole sillä lailla harhainen kuin esim. skitsofreenikot, hoitoon. Toi aseiden täysi kieltäminen olis hienoa, mutta valitettavasti ei varmaan realistista, vaikka toivoisi olevan. Mielenkiintoista tässä on kuitenkin, että miksi tällaista tapahtuu jenkkien ohella just Suomessa. Jotain mätää täällä on pakko olla. Oisko se sitten kuitenkin se lasten mielenterveydenhoidon puute? Vai pitääkö suomalaisten vanhempien oikeasti ottaa itseään niskasta kiinni, niinkuin The Times-lehden kolumnisti kehoitti?

  VastaaPoista
 6. Eilenhän muuten jotain irc-galleriankin tyyppiä haastateltiin ja hän sanoi, että tällaiset yhteisöt tekevät jo mittavaa yhteistyötä poliisin kanssa. Varmaan sieltä oli tullut se vihjekin poliisille siitä ammuskeluvideosta. Mutta näköjään tämäkään ei auta... Vaikka ehkä auttaa vastedes. Mulla ei ole mitään tällaista Isoveli valvoo-toimintaa vastaan, jos kyseessä on kanssaihmisten perusturvallisuus.

  VastaaPoista
 7. Mä todella ihmettelen jos nyt ei ala tapahtua selkeitä toimia tällaisetn annakoimiseksi ja estämiseksi. Se samainen irc-gallerian tyyppi just sanoi että seulontaan ei ole resursseja. Hioh! Jos siitä tehdään laki niin löytyyhän ne resurssit, hyvänen aika. Melkein jokaisella yhteisösaitilla on linkki, jonka kautta käyttäjät voivat ilmoittaa asiattomasta viestistä/blogista/identiteetistä, mutta se ei näytä riittävän.

  VastaaPoista
 8. Mun mielestä ei sinänsä oo mitenkään ihmeellistä, että tällasta tapahtuu just Suomessa. Onhan Suomi ollu jo vuosikausia maailman ykkösenä itsemurhatilastoissa. Suomalaiset nuoret miehet (yleensä) vaan näyttää voivan tosi huonosti ja sille ei tehdä mitään. Sitten ne löytää netistä kaltaistaan seuraa ja seuraukset on tässä.
  (Mielen)terveyspuolelle ehdottomasti pitäis satsata lisää rahaa!!

  VastaaPoista
 9. Vois ne minunkin mielestäni kieltää kokonaan, mutta ratkaisiko se ongelman? Kyllähän ne hullut sen aseen tekee vaikka näkkileivästä jos ne haluaa.


  Surullista ja kuumottavaa. Mä oon asunut siellä lähellä, kaupungissa jossa jokunen vuosi sitten mies ampui ex tyttöystävänsä ja sen uuden kundin. Sinne jäi kaksi lasta ilman äitiä, jonkun pällin takia jolla nyt sattui olemaan asekaappi latingissa.

  Perkele.
  Hanna

  VastaaPoista
 10. Suomessa on iät ja ajat ajettu kirveet kourassa perheet lumihankeen ja tänä päivänä, kun netistä löytyy jos jonkinmoista "vertaistukea" niin eipä suomalainen paljon muuta tarvitse...

  VastaaPoista
 11. Mmmh..jos aseet kiellettäisiin, täytyisi sitten kieltää myös kirveet, puukot, kossu ja autot noin niin kuin ens alkuun. Ei rehellisiä harrastajia pidä rankaista sen takia että joku hörhö tekee väärin. Ei puuseppäkään ole vastuussa siitä kun matti ja merkka leikkivät puukkohippaa ja vähän sohaisevat toisiaan. Tai muut autoilijat siitä että joku niistä ajaa känässä ja tappaa viattomia sivullisia. Ei tappaminen lopu aseiden kieltämiseen. Lupakäytäntöjä sen sijaan voitaisiin tiukentaa.

  VastaaPoista
 12. Nyt tarkkana. Käsiaseiden kieltäminen ei tietenkään ratkaise ongelmaa, mutta hidastaa hankintaprosessia, jolloin kiinnijäämisen mahdollisuus kasvaa. Lupakäytäntöjen kiristäminen ei taatusti auta, olihan tämäkin sankari haastateltu.

  Lisäksi aseiden rinnastaminen muihin tappovälineisiin on outoa. Kirvestä mäkin tarvitsen kesällä halkohommissa mutta asetta en koskaan. On myös ihan eri asia alkaa puukottaa yhtätoista ihmistä kuoliaaksi kuin pistää luotisade luokkahuoneeseen. Harrastajat voi käyttää ihan mitä tahansa laseraseita, eihän se laji ole panoksista kiinni - eihän?

  VastaaPoista
 13. irc-galleriassa on myös mahdollisuus ilmoittaa ylläpidolle asiattomista kuvista, käytöksestä tms.
  mä olen myös sitä mieltä, että mielenterveyspuolella pitää satsata lapsiin ja nuorisoon huimasti enemmän. vaikkei se kaikkea ratkaisekaan, niin olisi se ainakin alku. Myöskään käsiaseita ei pitäisi saada niin helposti käyttöönsä, metsästysasetta taas ei ihan tosta vaan mukana kuljetettakaan niin ettei kukaan huomaa. Harkintaa lupakäytönnöissä pitäisi olla enemmän ja juuri esim. niissä haastatteluissa olisi hyvä poliisin kanssa olla mielenterveysalan asiantuntija, joka saattaisi huomata jotai sellaista, mikä jää poliisilta huomaamatta.
  Kyllä sitä oikeesti miettii mitä tää maailma onkaan sitten 10 vuoden päästä kun meidän lapset on jo koulussa.

  VastaaPoista
 14. mä tulen nyt tänne olemaan äitee-ihmisten kanssa eri mieltä, älkää ampuko...

  ensinnäkin kylmä todennäköisyys siihen, että koululainen jää koulumatkalla auton alle lienee suurempi, kuin koulussa (tai yhtään missään suomessa) ammutuksi tuleminen. kielletäänkö autoilu? vai koulumatkakävely?

  ne kaikki 80 000 aseen omistajaa eivät ole varmaan sun kanssa ihan samaa mieltä niiden harrastuksen oikeutuksista. ihmisillä on vaan demokratiassa oikeus harrastaa ja omistaa asioita. ei niitä pyssyjä nyt kuitenkaan miten vaan jaella, vaan tuotakin valvotaan mahdollisuuksien rajoissa. metsästäminen lienee laseraseiden kanssa aika haastavaa ja sitäkin ehkä miettii sitten hirvikolarin jälkeen uudestaan.

  niitä aseita voi hankkia myös laittomasti jos haluaa. ja jos kerran hankkii jotain laittomasti, voi varmaan hankkia samalla vaivalla vaikka automaattiaseen tai singon.

  kuten kaikki varmasti muistavat vahinkoa saa aikaan myös ihan omin pikku kätösin tehdyillä pommeilla. se väline ei ole oleellisin. se tekijä on.

  (en omista pyssyjä enkä aio hankkia, ne on musta vähän pelottavia)

  VastaaPoista
 15. Tiiti, saa mun kanssa olla mieltä vaikka olisikin väärässä. ;) Ei kyse ole nyt siitä mihin koululaiset kuolee vaan siitä että aseet on turhia. Jos luet tosi tarkkaan ton mun kirjoituksen, huomaat että kaikki sun pointit on epävalideja, mutta vielä kerran:
  - harrastajat voi käyttää laseraseita. Ja imho se on aivan turha harrastus, so fucking what jos se loppuu?
  - metsästäjät voi tuoda metsästyskauden ulkopuolella aseensa poliisin huostaan.
  - jos aseiden hankinta kielletään, niiden hankinnasta tulee vaikeaa, jolloin kiinnijäämisen riski kasvaa.
  - aseet on pelottavia ja niillä ei voi muuta kuin tappaa. Se riittää syyksi kieltää ne kokonaan.

  VastaaPoista
 16. mun kirjoituksen (validi :D) pointti oli, että vaikka jonkun harrastus on sun näkökulmasta turha, se ei ole riittävä syy sen asian kieltämiseen (olen tarvittaessa eri mieltä jos susta tulee suomen kaikkivaltias ja diktaattori).

  edelleen mun mielestä kansanvalta on juuri sitä, että säännöt tehdään tavallisen järkevän ihmisen kannalta ei sen pienen vähemmistön väärinkäytöksien varalta.

  lähinnä toivoisin esim. tuon mielenterveyshistorian poliisin tietoon saamisesta asetta hankittaessa.ts. aseiden saannin rajoittamista ja valvomista tavalla, joka ei kuitenkaan estaä sitä suurinta osaa järkevistä ihmisistä niitä harrastamasta. kaupungissa tuo säilytys varmaan jossain määrin toimisikin, maalla eri asia.

  edelleen mun mielestäni ongelma ei ole siinä, että aseita on olemassa. tai että niitä olisi edes erityisen helppo hankkia. ongelma on se että se viallinen ihminen on olemassa.

  (toki mun on helppo olla idealisti kun mulla ei ole sitä omaa pientä koululaista)

  VastaaPoista
 17. Tiiti, olet asian ytimessä. Säännöt todellakin pitäisi tehdä tavallisen, järkevän ihmisen kannalta, joka ei tee aseella yhtään mitään. Kuten olen jo todennut: se järkevä ihminen joka haluaa käyttää aikaansa tarkkuuslajeihin, voi käyttää tikkataulua tai ritsaa.

  Aseiden olemassaolon puolustaminen ei ole idealismia. Aseettomuus on.

  VastaaPoista
 18. Jos aseet kiellettäisiin kokonaan, se henkilö, jolla olisi Suomen ainoa ase, vaikka itse tehty, olisi Suomen diktaattori.
  2/3 aseilla tehdyistä murhista on tehty laittomilla aseilla, niiden tarjonta vain kasvaisi jos aseet kiellettäisiin. Vertaa asiaa koviin huumeisiin. Eivät ne ole kadonneet minnekkään maailmasta.
  Jos mietitään tilannetta jossa asetta tarvitaan, ei tarvitse katsoa kuin 60 vuotta taaksepäin. Nykyinen asevelvollisuus suomessa on puolustuksen perusta, samoin reserviläisten omatoiminen ampumataidon ylläpitäminen. Hernepyssyllä tai laserpistoolilla on hankala luoda uskottavat puolustusvoimat.
  Aseet ovat pelottavia, mutta niillä voidaan myös pitää Suomi itsenäisenä. Tämä on mielestäni erittäin tärkeä näkökulma.
  Lupakäytäntöä voisi tiukentaa, näin harrastajat voisivat edelleen tehdä sitä mistä tykkäävät ja mistä saavat hyvän mielen.
  Ensimmäisen aseen kohdalla odotusaika pitemmäksi ja valvonta uusien lupien osalta tiukemmaksi, siinä mun ehdotus.

  VastaaPoista
 19. Okei, tämä on jo aika älyvapaata argumentointia. Käsiaseilla ei Suomea pidetä itsenäisenä vain diplomaattisuhteilla. Enkä edes osaa kuvitella tilannetta jossa huumeet olisivat laillisia. Saat toki olla ihan sitä mieltä mitä haluat mutta älä nyt mihinkään ampumaharrastajien hyvään mieleen ala vetoamaan tai alan oikeasti ottaa kierroksia.

  VastaaPoista
 20. Vanhaan asiaan kommentti, mutta menköön: huumeet kuitenkin ovat laillisia jo useammissakin paikoissa. Vähintään osittain. Mun mielestä paras pointti ns. aseiden puolesta on Weetuksen mamalla: koska aseita kuitenkin maailmassa on - vaikka ne Suomessa kiellettäisiinkin - niin niistä tulisi vielä isompi asia ja paljon vaarallisempia kuin ne on nyt. Sen takia munkin mielestä pitäisi pystyä lailla säätelemään asiaa. Monessa kohtaa jo pystytäänkin; esim. ampumisen (ammunnan??) harrastajien aseethan ovat radoilla (kerhoilla) lukituissa kaapeissa, eivät niiden kotona.

  Valitettavasti, kuten joku totesi, pahin muuttuja tässä on se viallinen ihminen. Ja minkäs sille teet.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...