7.8.2008

Espoon yllätys

Hesarissa oli tänään espoolaisille kiva uutinen: päivähoitoon hakevien lasten määrä on kasvanut rajusti. Päivähoidon johtaja Titta Tossavainen ilmeisesti hätäpäissään kommentoi että "En keksi muuta selitystä kuin että koulutettu väki haluaa luoda uraa". Breaking news. Koulutettu väki on halunnut kouluttautuakin, on oletettavaa että he ovat valmiita panostamaan myös uraansa, mutta tämä ei selitä sitä, miksi muutos on nyt niin voimakas. Harmi, että toimittaja ei lähtenyt spekuloimaan syitä sen syvällisemmin, vaikka päivähoitobuumi on ainutlaatuinen.

Tossavaisen arvion mukaan päivähoitoikäisistä lapsista 71% on tämän vuoden lopussa päivähoidossa. Kaksi vuotta sitten osuus oli 65%. Espoossa on aiemminkin haluttu pikaisemmin takaisin töihin, sillä koko maassa kyseinen prosentti on 50.

Voiko äitien sopulimainen ryntäys takaisin työelämään olla lamaindikaattori? Vanhemmat eivät uskalla jäädä kotiin, koska pitävät työpaikkaansa epävarmempana kuin ennen. Miehet eivät uskalla ottaa riskiä ja testata työnantajan ymmärrystä ei-konservatiiviseen malliin.

Vai onko tämä seurausta asuntolainojen korkojen noususta ja sitä kautta kalliiksi käyneistä lainoista? Pääkaupunkiseudulla on korkeampi hintataso kuin muualla maassa, mutta Helsingissä asutaan myös vuokralla, Espoossa omistetaan. Toki taloudenpito ylipäätäänkin on kallistunut. Ruoka on kallista. Bensa on kallista. Sähkö on kallista. Tää kolme hunttia ei tosiaan riitä.

Kainalojutussa haastatellut vanhemmat vetoavatkin juuri talouteen ja urakehitykseen, mutta yksi äiti tunnustaa halunneensa töihin sosiaalisista lähtökohdista: kotona oli yksinäistä ja päiväkodissa on lapselle enemmän virikkeitä ja kavereita. Sopii kysyä, miksi nämä koulutetut vanhemmat näivettyvät himassa pystyyn? Syistä pitänee kirjoittaa kokonaan uusi postaus.

Viimeinen - ja ehkä todennäköisin - vaihtoehto on se, että kaikki espoolaiset äidit ovat lukeneet projectmaman blogia ja ovat vakuuttuneet, että arbeit macht frei. Kahden päivän kokemuksella allekirjoitan viimeisen täysin.

2 kommenttia:

  1. Kannattaa lukea myös kyseisen artikkelin kirvoittama keskustelu! Ihan loistokamaa. :D

    VastaaPoista
  2. Hitsi, että jännittää, löytyykö päivähoitopaikka vuodenvaihteessa jostain Gumbölen perukoilta. Aargh!

    Oli siinä kainalojutussa yksi outo kohtakin. Äiti laittoi vuoden vanhan lapsen päivähoitoon, koska haluaa kasvattaa siitä sosiaalisen lapsen. Just, mä uskon, että ehtisi kyllä myöhemminkin. Mutta ehkä oli muitakin syitä.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...