25.8.2008

Espoolainen

Espoo viettää tänä vuonna 550-vuotisjuhlaansa ja sen kyllä huomaa. Liput on olleet saloissa jo pitkään ja joka hemmetin torilla on joku "Mitä on espoolaisuus?" -kriisiseminaari. Hohhoijaa. Mikä ihmeen identiteetti Kirkkonummella tai Vantaalla sitten on? Ainoastaan Helsingillä on jonkinlainen keinotekoinen leima, josta suurin osa helsinkiläisistä haluaa irtisanoutua. On jotenkin hellyyttävää, että edelleen tää kummallisesti painottunut ja omituisen niminen kaupunki jaksaa kauhistella jotain identiteetin puutetta vaikka kaikki on kunnossa. Tän kaupungin jäkisjoukkue otti hopeaa eikä FC Honkaakaan tartte hävetä. Salibandylla ja koriksellakin menee hyvin. Lisäksi meillä on April Jazzit, Espoo Cine, hyvä kaupunginteatteri sekä modernin taiteen museo Emma. Koulut on kansallisessa vertailussa tasokkaita, päivähoitokin varmaan. Ehkä espoolaisilla on identiteetti hukassa, koska sitä ei varsinaisesti kukaan kaipaa, täällä kun on kaikkea. Paitsi metro, joka sekin on tulossa.

Mä rakastan asua täällä. Mä olen asunut Espoossa melkein koko ikäni ja känyt koulut täällä eli mun ainakin teoriassa pitäisi olla espoolaisuuden ruumiillistuma. Maddestakin tulee espoolainen - mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan - ja se menee todennäköisesti jopa samalle ala-asteelle kun mä aikoinani. Ei espoolaisuudella voi mitenkään erityisesti keulia, mutta ei sitä missään nimessä tartte hävetäkään.

Ylimmässä kuvassa Heksan (Heikintori) kukkaistutuksia, alemmassa mun omia.

Ps. Miksi mulle muuten pidetään mykkäkoulua eikä kukaan kommentoi mitään. Onko tää joku vinkki? Onko mun kaikki 10 lukijaa kadonneet? Epäkiinnostavat jutut? Täh?

25 kommenttia:

 1. Hei, I Love blog.
  Valitettavasti ei kirjoittamaan enemmän, mutta minun suomi on huono.
  A hug osoitteesta Portugali

  VastaaPoista
 2. Pöö! Mä kommentoin telepaattisesti joka kirjoitukseesi. Kiva kun kirjoitat vaikka oot duunissa. Työaika on juuri tätä varten ;)


  Sä oot ässä ja varsinainen viherpeukalo, jää niinku häpeän varjoon noi Heikintorin "istutukset"

  Ootko aatellu, että istutus ja astutus on aika lähellä, noin kirjaimiensa puolesta. Ja ehkä vähän muutenkin ;)

  Hanna

  VastaaPoista
 3. Hanna-darling, sä kommentoit muutenkin niin paljon et en mä sua tarkottanu. :) Mut kaikki muut, jos teitä ylipäätään on niin jättäkää nyt jotain merkkiä!

  Hmh.

  Just tajusin just et toi kommenttien perään huuteleminen on vähän sama ku tiedustelis onko paikalla yhtään kuollutta. Ihan yhtä monta vastausta tulee. Mä oon ihan sairaan daiju, ei ihme että kukaan ei kommentoi. XD

  VastaaPoista
 4. Täältä pesee kun kerran pyydetään :) Käyn melkein päivittäin lukemassa sun loistavia oivalluksiasi, ja varmasti moni muukin, eiköhän sulla ole hiukan enemmän kuin kymmenen lukijaa. Melkein olen jo esimerkistä innoittuneena perustanut oman blogin, mutta sitten iskee totuus päin pläsiä: mä en uskoakseni ole noin hauska tai oivaltava, enkä ymmärrä missä ihmeen välissä pääsisin edes koneelle riittävän pitkäksi aikaa päivittämään kuulumisia. En ole edes facebookissa, toivoton kalkkis siis (ikä 30v ;) ). Ehkä muistat että kirjoittelin jossain vaiheessa Heinämammoissa, mutta nyt en ole pitkään aikaan kirjoittanut sinnekään, ja e-mail-kirjeenvaihtokin on ihan hunningolla. Tyydyn siis edelleen jatkamaan lukijanasi, vaikka olishan siinäkin ehkä ideaa, että komentaisin kaikki sähköpostikaverit lukemaan blogia, niin ei tarvitsisi päivittää kaikille samoja kuulumisia moneen kertaan...

  Jaaritus sikseen, jatka hyvää työtä ja onneksi olkoon espoolaisuuden johdosta!

  T. Aries78 (raisiolainen, eli melkein turkulainen)

  VastaaPoista
 5. Kai tämänkin uuden uutukaisen lukijan täytyy jättää jälkensä. Löysin blogisi sattumalta toisen blogin kautta ja ihastuin totaalisesti :). Kirjoitat ihanan eläväistä ja mielenkiintoista tekstiä. Olen jäänyt koukkuun. Nyt on luettuna vuosi 2007 ja tämän vuoden elokuu, mutta eiköhän loput tule yhdellä istumalla luettua, on sen verran vetävää tavaraa.

  Marjaana Tampereelta

  VastaaPoista
 6. Nyt alkaa jo melkein nolottaa toi marailu. Mut toisaalta se kannatti ku kerta tulee kommentteja!

  Aries, ole ylpeästi raisiolainen, turha haikailla Turun perään. Teillä on sentäs Mylly, jonka ohittaminen autolla 120 lasissa kestää useamman minuutin. :D Ja bloggaa ihmeessä, ei kaikkien tarvii hölöttää jostain kenkäongelmista. ;)

  Marjaanalle kiitokset. :) Mä imetin vielä 2007 joten siinä ei oo paljon taisteltavaa ku ei ollu aivotoimintaa.

  VastaaPoista
 7. Mä en kehtaa kommentoida joka postaukseen.... Tulee tunne, kun mulla ei olis muuta elämää ;)

  VastaaPoista
 8. Mut täähän on just se muu elämä. :D Sä kommentoit kans ihanan ahkerasti, kiitos siitä!

  VastaaPoista
 9. paljastaisinko suuren salaisuuden? ;D

  jos sulle ei kukaan kommentoi, saadaan joka päivä kaks kirjoitusta.

  jos taas kommentoidaan, niin sä alat vetää relaa ja nostatjalat pöydälle, paat meidät päivittämään sivua yhä uudelleen ja uudelleen.

  kato ei oo kiva istua koneella yhden aikaan yöllä ja odottaa että koska mama avaa sanaisen arkkunsa;)

  huoh....tänään voin nukkua.

  VastaaPoista
 10. Sitä tuntee oikeesti ittensä niin tyhmäksi välillä, kun joka asiaan yrittää sanoa jotain, vaikkei mitään asiaa oliskaan :D mutta voin kertoa että täällä hyvin tarkasti luetaan aina uusimmat merkinnät ja usein kyllä se tuntuu yhdeltä päivän kohokohdista :)

  VastaaPoista
 11. Täällä ollaan :-) Mäkin olin ennen espoolainen, mutta sitten käänsin kelkkani ihan ja minusta tuli 4 vuotta sitten keravalainen. Tiedän... aikamoinen petos ;-) Mutta näissä pikkukaupungeissa tuo identiteetti on kieltämättä selvempi. Ja päivähoito toimii Keravalla huomattavasti Espoota paremmin. Molemmissa on puolensa.

  VastaaPoista
 12. Espoo ja Vantaa on niin outoja. Tää on aika vanha yleistys, mutta nehän on Helsingin esikaupunkialueita, joilla on jostain syystä kaupungin status. Sen näkee ihan karttaa katselemalla, Espoo ja Vantaa täyttää ne kiilat, jotka jää Helsingistä lähtevien valtateiden väliin.

  Mäkin olen asunut aikani Espoossa, joitain hetkiä muualla Suomessa, Vantaalla en ikinä. Heti omilleni muuttamisen jälkeen mun Helsinki-identiteetti kirkastui mulle lopullisesti. Täältä ei ole lähtemistä, näin se on nähtävä.
  (Jos nyt jotain kiinnostaa, niin musta H, E & V voisi ihan hyvin yhdistyä. Kauniaista ei saisi ottaa mukaan, koska se on niin hämmentävä asia koko kaupunki, ettei sellaista kuriositeettia saa mennä tuhoamaan.)

  VastaaPoista
 13. Kannan minäkin korteni kekoon:)
  Aloitin lukijanasi joskus keväällä ja nyt kurkkaan blogisi päivittäin. Koskaan aiemmin en ole kommentoinut koska sinä olet jo kirjoittanut olennaisen.

  Jatka samaan malliin!

  t. Ama (poika 5 v ja tytär vajaa 3v)

  VastaaPoista
 14. Mä sanon Hekari, en Heksa.

  //H&M, Tapiolassa since 1986

  VastaaPoista
 15. Satamiljoonaa kommenttia, jes!!!

  Annaheti muuten muistutti hienosti Kauniaisista. Sehän on vinkeä kaupunki Espoon sisällä ja sillä on ihan mieletön identiteetti. Bra jobbat, Grani! :D

  Taktikko-Rous, perhana! Mun kirjoitukset menee lähinnä sen mukaan oonko duunissa ja nukkuuko toi ipana enemmän ku 30s.. Ja sit mä kirjoitan myös kirjaa (mun piti paljastaa se myöhemmin), joten kolmas muuttuja on inspiraatio. ;)

  VastaaPoista
 16. Mama, täällä ollaan!

  VastaaPoista
 17. Minäkin luen säännöllisesti! Ihania tekstejä, paitsi tuo espoolaisuuden ylistys (kaikesta ei voi eikä tarvitse olla samaa mieltä, esim. koiran kouluttamisesta ja espoolaisuudesta:). Tai oikeastaan espoolaistekstikin oli hirmu hyvä, koska se provosoi ja nostatti karvat pystyyn. Vanhana espoolaisena ja Heksalla hillujana on sanottava, että minäkin olen löytänyt todellisen identiteettini vasta helsinkiläistyttyäni. Vanhoille kotikulmille en kaipaa lainkaan, vaikka lapsuus- ja kouluaikoja onkin sinänsä kiva muistella. Espoolaistaustan eduksi on sanottava se, että sieltä on jäänyt laaja ja kestävä ystäväverkosto. Raumalainen mieheni ihmetteli suhteemme alkuaikoina tätä espoolaisten, ja erityisesti tapiolalaisten, kummallisen sisäänpäinlämpenevää (sanoisinko jopa sisäsiittoista:) meininkiä. Siinä yhteydessä jouduin itsekin miettimään suhdettani tähän porukkaan tarkemmin. Huomasin että vaikka espoolaisten omaan napaan tuijottelu välillä ärsyttääkin, on tämän kouluajoilta jääneen tuttavaverkoston olemassaolo minulle kuitenkin tärkeä asia. Tuntuu hyvältä säilyttää yhteys ihmisiin, jotka ovat varttuneet samoissa turvallisissa ympyröissä ja juurtuneet edes jossain määrin kiinni samoihin ajatusmalleihin.

  VastaaPoista
 18. Erimielisyydestä syntyy yleensä mainio keskustelu! ;)

  Tehdäänpä mentaaliharjoitus ja vaihdetaan ton postauksen Espoo-sanat vaikkapa sanaan Rauma. Huomaatteko eron? Ei ärsytä enää yhtään, päinvastoin, kiva että joku tykkää asua siellä missä asuu. Tosin ei yksikään raumalainen tollasta kirjottais koska sen ei oletetakaan häpeävän kotikaupunkiaan. Jos luette ton uudestaan, en varsinaisesti ylistä Espoota - osoitan vain että ei pitäisi olla mitään hävettävää. Sekin vituttaa.

  Espoolainen on vain ärsyttävä. Espoolainen joka kieltäytyy nöyristelemästä on ehkä ärsyttävintä koskaan. Miksi? Engelsmanneila on monta käsittämättömän älyvapaata sanontaa ja lainatakseni yhtä niistä totean että "I can't quite put my finger on it".

  Bonuskysymys: tietääkö kukaan onko yksikään espoolainen muuttanut Vantaalle?

  VastaaPoista
 19. Paras blogi vaikken ole lisääntynyt enkä aiokaan. Purevaa tekstiä :)

  VastaaPoista
 20. Minä myös ajattelin jättää jälkeni... Muutama päivä sitten etsin Hello Kitty -aiheisia blogeja ja päädyin tänne. Itselläni ei ole lapsia, mutta jäin silti lukemaan kokonaan, ja palailen varmaan jatkossakin. Harmi vaan, kun en rss-feedeinä tilaaminen onnistunut :(

  VastaaPoista
 21. Mä sanon HEIKKARI (Tapiolalainen 1969-1993 ja uudelleen vielä 90-luvulla, muuten helsinkiläinen)!

  VastaaPoista
 22. Joo mä tunsin pienenä yhden mimmin Espoossa, jonka vanhemmat erosi ja se muutti mutsinsa mukana Vantaalle.

  Eli siis sen mutsi on muuttanut ihan omasta aloitteestaan Vantaalle.

  VastaaPoista
 23. Mama, raumalainen mieheni pyysi lisäämään, että jos Espoo-sanan tilalle vaihtaisi Rauman, niin se todennäköisesti ärsyttäisi porilaisia. Tätä kaupunkien ja kylien vastakkainasettelua löytyy varmasti kaikkialta. Eli ei se Espoo nyt NIIIIN erityinen ole, tässäkään mielessä;)

  VastaaPoista
 24. Varmaan muuten ärsyttäiski porilaisia jos Raumalla olis metro. :D

  Kiitti Annaheti. Me ei mun (syntyespoolaisen) miehen kanssa tiedetty yhtään tapausta.

  VastaaPoista
 25. Jätän nyt virtuaalisen jalanjälkeni vaikka vähän myöhässä. Ei oo ollu vain mitään kommentoitavaa vaikka lukemassa piipahdankin säännöllisesti.


  Että huva huva ja hei hei!
  (Jokainen äiti on ihan varmasti katsonut Madagasgarin jossain vaiheessa?)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...