11.7.2008

Epänormaalia kotiruokaa

Jatkan eilisestä. Mä jäin nimittäin miettimään tota kotiruokahommaa. Neuvolassahan sanotaan, että 1-vuotias voi ruveta syömään samaa ruokaa kun muu perhe. Eli normaalia kotiruokaa.

Mietitäänpä nyt tätäkin ruokaviikkoa. Eilen me syötiin lounaaksi tonnikalasalaattia. Miten hitossa mä saisin ton kuusihampaisen ruoanvihaajan syömään SALAATTIA?? Kun ei se kauhean näppärästi vielä käytä veistä ja haarukkaakaan. Sitäpaitsi salaatti on aivan liian vähäkalorista Miss Luikkuhanurille, Mama on eri asia. No sitten keskiviikkona mä söin Stockalla vuohenjuusto-rucolakolmioleivän ja illalla oltiinkin grillijuhlissa, jossa Madde (jos olisi ollut mukana) olisi epäilemättä rakastanut entrecoteta, savulohi-wasabitäytteisiä kurkkurullia ja feta-oliivipaistosta.. Tiistaina me taas syötiin automatkalla Mäkkärissä, mutta Happy Mealia ei varmaan lueta kotiruoaksi eikä toi purilaisen päälle vielä ymmärräkään. Ja silloin harvoin kun me ylipäänsä tehdään ruokaa niin me syödään vasta kun Madde nukkuu.

Kaiken kukkuraksi mä olen kotiruokakokkina täysi nolla vaikka ruoanlaittajana luonnehtisin itseäni keskiverroksi. Ei mulla ole mitään tietoa miten tehdään makaronilaatikkoa tai nakkikastiketta - tai mitä lapset nyt ikinä syökään. Mun bravuurit on lähinnä jotain aasialaista korianterikikkailua. Sitten mä kompensoin kaikkien reseptin vaikeiden osien skippaamista ylimaustamalla: valkosipulilla, chilillä, voilla tai reilulla suolalla. Neuvolan suosituksia varmaan kaikki.
"Totuta lapsi perheen ruokatapoihin - ja aiheuta samalla suuontelon palovamma ja ripuli."
"Pöytätapojen ja verenpainetaudin kehittäminen alkavat lapsuudesta."

Mä olen purkkiruokaäiti ja hyvästä syystä. Nutrician äidit ja päivähoito pelastaa.

11 kommenttia:

  1. Itse asiassa moni kiinteitä aloitteleva tykkää valkosipulin mausta! Ja meidän 1,5-vuotias veteli innolla äidin tekemää thaimaalaista kanacurrya... että sen kun kokeilee ;) Toki tuimimmat chilireseptit voi olla hyvä jättää väliin, mutta tärkeintä on tarkkailla, ettei suolaa ole liikaa.

    VastaaPoista
  2. Tai ennen kuin laitat sen viimeisen ripauksen chiliä, niin ota Madden annos erikseen? Ja tää on neuvolan tädin sanomaa meille. :D

    Mutta mutta. Asiaa pohdit taas. Me ollan pohdittu sitä, että syödään aivan liian epäterveellisesti ja sitten että meidän ruokamme on varmaan sihtikurkulle aivan liian KUIVAA. Siis se makaroonilaatikkokin.

    Luulisin, että "normaali kotiruoka" muuttuu ajan saatossa makaroonilaatikosta kanacurryksi, joten tuskin on huolta. Anna sille mitä se vaan syö.

    VastaaPoista
  3. Mä luotan kanssa siihen että jotenkin tää homma ratkeaa itsestään. Meillä kun on takuuvarmasti aina liikaa suolaa ja chiliä, mutta Madde kyllä lillui Namaskaarin lounasannosten maustamassa lapsivedessä joten ehkä se vaan diggailee. ;)

    VastaaPoista
  4. Mä itse asiassa oon jo pitkään laittanut tyttärelle (sunnuntaina 1v) valkosipulia, paprikamaustetta, hieman chiliä ja etenkin currya ruokiin. Jos haluaa tytön syövän lautaselta kaiken, kannattaa sille laittaa kanaa kookosmaidolla currylla maustettuna tai lihaperunamössöä valkosipulilla ja paprikalla.
    Oon malesialaisilta tuttavilta kysellyt mitä ne syöttää tän ikäsille, ja kutakuinkin kaikkea mitä sikäläiseen ruokavalioon kuuluu, mutta chiliä tosiaan vähemmän kuin itselle. Ei kai näiden elimistö ole mitenkään erilainen kuin malesialaisten kaan vauvojen.... :-/
    -Karina

    VastaaPoista
  5. Meidänkin kyökissä ihmetellään noita neuvolan ohjeita. Luuleeko ne siellä neuvolassa että me syödään vaan perunamuussia ja jauhelihakastiketta? Kyllä minä joudun edelleen tekemään 14-kuukautiselle eri ruoat ja purkkivaihtoehdoista suosin luomua eli Hippiä, joka on aivan tajuttoman hyvää. Muut haisevat mielestäni epäilyttävästi kissanruoalta...

    VastaaPoista
  6. Meillä Elmo syö todella hyvällä ruokahalulla kaikkea kotiruokaa, mitä on vaan tehty (ts. mies on tehnyt, mä en tee ruokaa). On siellä ollut sitä makaronilaatikkoakin, mutta myös esim. paistettua lohta. Toissa päivänä oli currybroileria. Jos on liian kuivaa, ollaan lisätty maitoa Elmon annokseen. Eli kyllä kaikkea ruokaa kannattaa koittaa ja tehdä samalla kertaa isompi annos. Meillä syödään välillä kolmekin päivää peräkkäin samaa ruokaa, ei tunnu Elmoa haittaavan.

    anu

    VastaaPoista
  7. Ja mitä kuivempaa, sitä helpompi vuosikkaan on syödä itse käsin ja kaikki saavat syödä samaan aikaan ;)

    t. Yksi onneton kotikokki, joka on suunnitellut jo pari viikkoa ekan makaroonilaatikkonsa tekoa

    VastaaPoista
  8. Voi jösses mikä kivi vierähti sydämeltä. Mä en olekaan ainoa. Meillä on just näin. Katjalle kiitos ja kumarrus.

    VastaaPoista
  9. Eipä kestä. Tän blogin yks tarkoitus on osoittaa että medium miinus äitikin saa pidettyä lapsensa hengissä. :D

    VastaaPoista
  10. Siis - mä olen oman kahden lapsen (nuorempi koht 4kk) niin sanotun kokemuksen perusteella TÄYSIN SITÄ MIELTÄ, että lapsi opetelkoon jo mahassa ja etenkin alkukuukausina äidinmaidossa (olettaen, että sitä tulee) syömään sitä, mitä perheessä syödään. Mä en myöskään ymmärrä tätä neuvolan nakit ja muusi-ruokavaliota..

    Ite en oo koskaan jättänyt mitään ruoka-aineita väliin sen takia, ettei "pikkuiselle tule vähän pieruvaivoja / se kieltäydy tissimaidosta" höpöhöpö - ne nyt vaan kuuluu elämään. Tässä juniorin kanssa tuli oikeesti todettua, että se itse syödyn ruuan maku menee sinne maitoon. Söin kukkakaalia - tuloksen arvannee.

    Meillä esikoinen (4,5v) lusikoi vuoden ikäisenä jenkeissä mexikolaisessa raflassa suhteellisen hottia salsaa - mammat ihmetteli vaan ympärillä ;-) ja lukuunottamatta viime kuukausien "yäk en syö - VAIHETTA" (mama, ne vaiheet jatkuu edelleen, sori) - MEILLÄ SYÖDÄÄN KAIKKEA. Mies meinaan oli varmaan entisessä elämässään kokki.. Ite jos joudun köökin puolelle, niin jotain perusmössöä on tuloksena (jauheliha-jotain).

    Muutaman kuukauden päästä Nestlen tädit on taas meidän kokkeja :-) ja tänään syödään nakkeja ja ranskalaisia...

    PS. aloitin blogin lukemisen tällä viikolla - nyt "kiukulla" eteenpäin. En malttais lopettaa, upeet naurut saan :-D

    VastaaPoista
  11. Tarviiks salaatin syömiseen haarukan ja veitsen? Vaikka söis käsin, must salaattia ja tuoreita kasviksia ja muutakin "aikuisten ruokaa" kannattaa antaa pienestä pitäen.

    Tarhantätinä liian usein törmäsin siihen, että lasten ja aikuisten ruuat ovat erikseen, lautasilta jopa kaavitaan salaatit pois (!?!) jo ennen tarjoilua, koska "eihän ne nyt niitä kuitenkaan syö" ja välipalaksi pitäisi olla "pitsaa ja mehukeittoa eikä mitään tylsiä karjalanpiirakoita". Onko sitten ihme, etteivät lapset suostu syömään terveellisesti? Yks hyvä tapa on pitää lapsi tyytyväisenä odotellessaan ruokaa laittamalla kulhollinen kasviksia tai hedelmiä lattialle ja siinähän nälkä lähtee, oppii syömään tuoretta ja on pois jaloista hetken. :)

    Myös mun intialainen käly syöttää veljenpojalleni ihan "normaalia kotiruokaa", eli palak paneerissa on reilusti chiliä ja ihania mausteita ja poika on tervein mitä ikinä, eikä pöydässä tarvitse olla kahta eri ruokaa, eikä aikuisten tartte ladata suolapurkillista annoksensa päälle.

    Maaria

    P.S. Oon sit toistaiseks vielä lapseton, eli saa reilusti lynkata, jos en tajuu vielä mistään mitään. :)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...