23.6.2008

Hyvien äitien juttuja

Mä olin jo ennen Madden syntymää päättänyt että alan jossain vaiheessa käyttää osittain kestovaippoja. Mentyäni nyt vuoden verran yli siitä mistä aita on kaatunut päätin ryhdistäytyä ja menin verkkokauppaan tarkoituksena shoppailla hyvä eko-omatunto.

Ostoskori oli tyhjä vielä tunninkin pähkäilyn jälkeen. Malleja, materiaaleja, kuoseja, kiinnitystapoja ja näiden yhdistelmiä oli joku miljoona. Ja sitten olisi pitänyt vielä tietää minkä kokoinen hanuri Maddella on. Ehkä vauvakastin S. Missään ei ollut ympärysmittataulukkoa.

Kestovaippojen ympärille oli selkeästi rakennettu jonkinlainen varjouniversumi. Otin askeleen taaksepäin ja hortoilin kestovaippainfon saitille. Suo jatkui. Kyseinen palvelu pitäis uudistaa kokonaan ja pikaisesti, jos sen yksi tarkoitus on auttaa ensikertalaista alkuun. Hyvältä kuulostanut linkki "Lataa aloittelijan opas" vie kilometrin mittaiselle sivulle täynnä moraalia ja kummallisia termejä. Kuka aloittelija tietää, mikä on näpsykiinnitteinen harsovaippa tai pötkävaippa tai all-in-one -vaippa. Tai kuoret, jotka eroaa ilmeisesti jotenkin näistä edellisistä. Lisäksi kerrottiin että on erilaisia imuja, joita pitää taitella jotenkin. Joo joo, mutta MITÄ ne on?

Sitten siellä todella pelottavia lauseita.

"Käytettyjen vaippojen käsittelyssä on monia vaihtoehtoja: vaipat voidaan esimerkiksi huuhdella ja laittaa etikkaveteen likoamaan tai ne voidaan kerätä kangaskassiin ja ravistella sieltä pesukoneeseen."
Että mullako olisi joku etikkavesisanko odottamassa vaippapyykkiä..? Haiseehan vaipparoskiskin, ei tämä ole mikään ongelma. Copywriter olisi myös voinut miettiä tota ravistelemista.

"Kestovaippoja käyttävän lapsen voi olla helpompi tunnistaa hätänsä ja oppia ilmaisemaan se."
Että mitä että? No sehän on hienoa. Jos mä ostan sille siitä PUH-kankaasta tehdyn pipon niin kai se sitten oppii puhumaan?

"Vaippaa ei välttämättä tarvitse vaihtaa yöllä. "
Välttämättä? Siis tarviiko kestovaippoja vaihtaa yöllä vai ei? Tämä on kriittistä. En todellakaan aio ruveta mihinkään vaipparalliin öisin.

Lopuksi oli kehoitus tutustua keskustelufoorumiin ja kysyä rohkeasti apua. Joo. Varmaan meen huhuilemaan pientä jeesiä johonkin voimakivi&hahtuvakeskusteluun.

Mä arvasin että nää kestovaipat on nitä hyvien äitien juttuja, joilla tää kaikki tietous tulee geeniperimässä. Se siitä.

17 kommenttia:

 1. Hahah, ihan kuin olis mun kirjoittama :D Voihan voimakivet ja hahtuvat tosiaankin...

  Miksei voi olla jotain sivustoa kestovaippainfo_idiooteille.com? Sitten ehkä mäkin voisin saada aiheesta jotain tolkkua.

  VastaaPoista
 2. Outo koko kestovaippakeskustelu. Minä ja nuoremmat sisarukseni, kuten useat sukupolvet, käytimme kestovaippoja -nykyinen kertakäyttöinen oli vielä 1970-80 luksusta ja vain matkakäytössä.

  Käytetyt vaipat kerättiin pieneen kannelliseen ämpäriin kylppärin nurkkaan ja lykättiin pesukoneesen muutamia kertoja viikossa (isommat tuotokset oli tietysti karisteltu pönttöön). Taidettiin puhtaina vähän silitellä ja viikata niitä nätteihin pinoihin. Muovisilla, sivuista solmittavilla "housuilla" ne kiinnitettiin.

  Eipä ole käynyt aiemmin edes mielessä, että siitä nyt olisi jotain elämää suurempaa henkistä perintöä saanut, saati jollain tavalla vaipoillaan tässä alkaisi elvistellä. Ekologisempaahan se toki on ja kaiketi kiehuttaa pikkuisen paikkoja vähemmän. Mutta että jotain salatiedettä? Jopa ihan paremman äidin mittari? Katin kontit!

  VastaaPoista
 3. Mä siellä kestovaippasivuilla aikani surffattuani totesin, että tilaan nettikaupoista muutaman vaipan, eri laatuja, ja katon mikä on paras. Siellä kun on sellanen vaippavertailujuttu, niin siinäkin tarttee ensin itse tietää vaippamerkki ja se syöttää johonkin kenttään. Ja niitä merkkejä on se miljoona. No, kun surffaillessa löytyy niitä merkkejä, niin _aina_ joku tykkää ja joku ei. Mulla jäi kestovaippailu ihan sen takia kun ne maksoi niin tuhottomasti ja niitä olis pitänyt olla joku sata, ettei olis tarvinnut joka päivä pestä... Ihmettelen vaan, että miksei niitä ekologisia kertisvaippoja voi tehdä suuremmalla mittakaavalla niin että ne ei maksaisi 30 euroa per kymmenen kappaletta (tai jotain) ja saisi tällainen "huono" ihminenkin ekoilla ;)
  -Karina

  VastaaPoista
 4. Hyva postaus! Nyt en enaa tunnekaan itseani ainoaksi tyhmaksi, kun en tajua niita kestovaippasivuja. Tuntuu tosiaan suolta koko aihe... Kiitos muutenkin tosi virkistavasta ja tervejarkisesta blogista, joka soveltuu hyvin myos projektin alkamista odottelevalle!

  VastaaPoista
 5. ne onkin ihan hanurista ne sivut.
  parasta ja helpointa on kilauttaa kaverille ja pyytää sen käyttämä merkki ja tilata sellanen kokeiluun.
  hulluksihan sitä tulee niitten termien seassa muuten.

  VastaaPoista
 6. Periaatteessahan nää ihan perusvaipat on luonnon kannalta aikas kestovaippoja- tuskin hajoavat koskaan, joten ollaan mekin jo kestovaippailtu- eiks joo? Mama, mistä saa mustan potan? Sä oot mun äitiyskirjasto, sulta voi kysyy mitä vaan ;)

  Hanna

  VastaaPoista
 7. Tsih. Mä yritin muuten polttaa nuotiolla yhtä vaippaa. O_o Mä oon varma että kertikset jää vielä jäljelle kun aurinko joskus viiden miljardin vuoden kuluttua korventaa maan.

  Kampradin putiikista saa mustia pottia. Björnillä on musta-valkoinen. ;)

  VastaaPoista
 8. Onhan se ihan karsea viidakko. Itse onneksi ehdin aloittaa tutustumisen ja setvimisen raskausaikana, kun oli vielä aikaa. Olisi ollut hankalampi esikoisen synnyttyä. Ja kun tekevät vaippatehtailijat piruvie tuotekehitystä ja on niin paljon valikoimaa. Olen pitkälti luovuttanut markkinoiden seuraamisen ja ompelen itte.
  Jos kestovaippakiinnostus ei aivan tyystin haihtunut, lasteni kummeille kirjoittamastani kestovaippatietopläjäyksestä ehkä olisi apua? Tuotemerkeistä taas en tiiä oikein mitään. Pistän linkin nimeni taa.

  VastaaPoista
 9. Ei hyvää päivää, tyyppi on vääntäny kestovaipoista gradun! :D Saisko vielä kuulla että mitä sä käyttäisit jos et tekis itte?

  Ja sano nyt kun kerta tiedät et mikä hitto on näpsy?

  VastaaPoista
 10. http://www.babyidea.fi/vauvanhoidosta/snappi.html

  Tuolla on näpsystä kuva. Eli siinä on päissä "piikkejä" vinosti, joiden avulla vaippa pysyy lapsen päällä. Esim taiteltu harso tai muotoonommeltu froteevaippa, jossa ei ole neppejä tai tarroja. Ja kun sen hyvin asettaa, se ei raavi. Eikä kovin helposti raavi vaikka olis ihoakin vasten. Mut jos yhtään pörrösemmältä matolta tollanen tarvii noukkia, ni se kannattaa tehdä varovasti! Snappi ja Nappi Nippa on ainakin näiden tuotenimiä.

  Ostovaipoista meillä on Fuzzeja esikoisella. Ja kuopuksella Tots Wrappeja kuorina (mut niissä uusin malli vähän epäilyttää, itte en oo jaksanu alkaa kokeilla jos ehkä oppisin hyvän kuoren joskus tekemään). Sisävaipat oon tehny itte, ku en löytäny kokeilemalla just hyviä. Harsoja järkyt määrät taskuvaippojen täytteenä, ruokalappuina, imetyksen apuna jne. Villahousut meillä on merinoa.

  Vaipoilla on melko hyvä jälleenmyyntiarvo, että niitä voi tilailla erilaisia (käytettynäkin) kokeiluun, päättää mistä tykkää ja myydä epäsopivat. Kestovaippainfon keskusteluissa on aktiivinen osto- ja myyntiosio.

  VastaaPoista
 11. Fuzzi Bunz siis taskuvaippamerkin nimi.

  VastaaPoista
 12. Eksyin blogiisi jokunen viikko sitten ja jäin koukkuun. Pidän kirjoitustyylistäsi ja tietynlaisesta inhorealismista: lapsen kanssa ei tosiaan kaiken tarvitse olla perus lässynlässyn-meininkiä.

  Ja ihan samaa mieltä siitä, kuinka vaikeaa noviisin on vihkiytyä kestovaippailun saloihin. Tietoa on ihan liikaa ja tosi sekavassa muodossa. Kestovaippainfon sivut ovat luku sinänsä.

  Jos nyt oikeasti haluat kokeilla kestoja, helppo tapa lähteä liikkeelle on ostaa Fuzzi bunzeja tai muita taskuvaippoja. Ne kuivuvat nopeasti, niiden sisälle (siis sinne taskuun) saa imuja juuri niin paljon kuin on tarvis (Fuzzin mukana tulevalla mikrokuituimulla pärjää jo pitkälle ja lisänä voi käyttää vaikkapa harsoja) ja ne on helppo ja nopea laittaa liikkuvallekin lapselle. Eikä päälle tarvitse mitään erillisiä kuoria. Ylipäänsä aloittelijana unohtaisin kaikki harso/sisävaippa + kuori -viritelmät alkuun, jos kyseessä ei ole vastasyntynyt vauva. Sitten kun olette päässeet pidemmälle kestoilussa, osaatte ehkä itsekin arvioida, millaisia vaippoja haluatte kokeilla ja millaiset Maddelle ehkä sopisivat. AIO:t ovat kallis, mutta vielä helpompi vaihtoehto. Ne kuitenkin kuivuvat turkasen kauan, eivätkä siksi ole kovin näppäriä. Sinuna siis vilkaisisin Fuzzin kokotaulukon esim. osoitteesta http://www.pehmopeput.fi/product_info.php?products_id=20 (meidän puolivuotiaalle 9-kiloiselle m-koko on passeli) ja tilaisin Fuzzeja vaikkapa osoitteesta http://www.kestovaippakauppa.com/?tuotenaytto&tuote_id=835&avaa=10003 pakettitarjouksena (kolmella pääsee jo kokeilemaan). Ja hanki samalla kestovaipoille sopivaa pesuainetta, ettei homma turhaan hankaloidu vääränlaisen pesuaineen takia. Esim. Rainbow sensitive color turkoosissa pakkauksessa s-ryhmän kaupoista tai jos halvemmalla ja ekologisemmin haluat päästä, pesupähkinöitä Ruohonjuuresta. Ruohonjuuri muuten myy myös Fuzzeja, mutta vähän kalliimmalla.

  Fuzzit ovat aika arvokkaita, mutta niissä on hyvä jälleenmyyntiarvo. Huuto.netissä jotkut maksavat pelkistä käytetyistä Fuzzin taskuista ilman imuosaa jopa 14-15 euroa (kun niitä saa uutena imun kanssa noin 18 euron hintaan). Eli eivät ole kovin riski sijoitus, vaikkette tykkäisikään. Ainoa Fuzzien haittapuoli on musta se, että jotkut harvat herkkäihoiset lapset eivät kestä Fuzzin fleece-kangasta ihoaan vasten.

  Ei tod tarvita mitään etikkavesiä. Kukaan tuntemani kestoilija ei liota vaippoja. Niin tehtiin ehkä 15 vuotta sitten.

  Eikä kestovaippaa tarvitse vaihtaa yöllä, kunhan löytää sopivan yövaipan. Meillä yölläkin riittää Fuzzi ja täytteeksi iso harso (ei kyllä ole suosikkiyövaippamme, mutta kuitenkin). Lähtisin kuitenkin liikkeelle päiväkestoilulla ja sitten, kun se sujuu, alkaisin miettiä yövaippavaihtoehtoja.

  Tsemppiä matkaan!

  VastaaPoista
 13. Jepu. Kestovaippainfon sivut saavat huutia multakin. Olin tulla hulluksi, imsevinse, totsibotsi, fuzzibunzi-hulluksi. Yritin kutistuneilla raskausaivoilla saada selkoa edes perusasioista, että mikä on taskuvaippa (no se selvis vasta täältä), kuorivaippa, villahousuvaippa, all-in-one -vaippa, lisäimut, ohmigod. Ja että villahousuja voi käyttää kesälläkin. Aha.

  Lopulta marssin me-and-mama -liikkeeseen ja pyysin demoa nukkevauvan kanssa ja hylkäsin heti pari, kun mun mielestä ne tuntui liian vaikeilta nukenkin kanssa. Ostin neljä erilaista vaippaa ja kuoria ja lisäimuja ja teepuuöljyä vesisankoon ja niin kävi, että hylkäsin kaikki vaipat aika nopeasti. Ei jaksanu, haarojen väliin tuli muksulla kauhea mohkula, bodin napit paukkuivat, pyykkirumba paheni. Onnittelen kaikkia, jotka jaksavat. Onneksi nyt näyttää siltä, että muksuni oppii ennätysajassa potalle. Täytyis myydä mun paketti jollekulle, Maddelle ne on jo liian pieniä.
  -K

  VastaaPoista
 14. Hei Mrs Bates, ne sivut on utopiaa. Kahvit joku päivä ja tuon sulle pari vaippaa. :)

  VastaaPoista
 15. Ja taas unohtui,edellinen oli nimim. Karttu.

  VastaaPoista
 16. Jepulis, passar. Tiistai taikka persjantai.
  Karttu

  VastaaPoista
 17. No kun kaikkia kestovaippoja ei saa pestä pesuaineilla, joissa on liikaa saippuaa, zeoliitteja tai valkaisuaineita ja mitälie. Pesupähkinät on siitä kivoja, ettei niissä ole mitään ylimääräistä, mikä tukkisi vaikkapa Fuzzeissa ihoa vasten olevan fleece-kankaan ja aiheuttaisi ohivuotoja. Jotkut toteaa Fuzzit huonoiksi saatuaan fleecen väärillä pesuaineilla tukkoon. Tuon fleecen idea on päästää pisut läpi taskussa olevaan imuun ja pitää vauvan iho kuivana. Hieman homma hankaloituu, jos fleece on tukossa, eikä päästä mitään läpi... Jos fleecen onnistuu tukkimaan, sen saa kyllä avattua ainakin Fairylla, mutta harvapa sitä tajuaa.

  Minä ainakin olen niin laiska, etten jaksa tavata pesuainepurkkien sisältöjä selvittääkseni sopivatko ne vai eivät. Tuon Rainbown pitäisi kai sopia kaikkeen vaippapyykkiin (paitsi niihin villahousuihin ja joihinkin silkkivaippoihin), mutta helpointa musta on silti pestä vaipat (ja nykyisin kaikki muukin pyykki) pähkinöillä. Puhdasta tulee, kunhan hyväksyy sen, ettei puhdas pyykki tuoksukaan omoarielilta, vaan on ihan hajutonta.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...