27.5.2008

Anna mun oksentaa

Voi että mua taas nyppii.

Naisten Kympin
osallistujakassissa oli joku muutaman viikon takainen Me Naiset. Lueskellessani sitä muistin taas, miksi en tilaa naistenlehtiä. Erityisen ärsyttävä oli esikoisen saaneiden / odottavien julkkisnaisten todella jännittävä "Miltä nyt tuntuu" -haastattelu, joka pursuili perusvarmoja klisheitä. Kyllä oli taas arvomaailmat menneet uusiksi. Aika kummallista. Onko siellä arvokeskiössä sitten aikaisemmin olleet raha, työ ja oma napa? Mulle ainakin mun ihmiset (mies, perhe, ystävät) on olleet aina etusijalla, nyt siihen joukkoon vaan kuuluu yksi ihminen lisää. Se, että lapsen kautta kiinnittyy eri tavalla yhteiskuntaan ja näkee itsensä osana sukupolvien jatkumoa, on ihan eri asia kuin arvomaailma. Se on näkökulma.

Ja tokihan sitäkin on tullut näille äideille lisää. Yksi itseään äidilliseksi tyypiksi luonnehtiva näyttelijä oli suosikkini. Hän ei aio kieltää lastaan vaan katselee sitä "kasvatusta sitten parin vuoden päästä". Lisäksi hän ei aio lähteä 17-vuotiaan tyttärensä kanssa baariin miehiä iskemään. Ahaa, no kiva kuulla. Toinen kertoo, että nyt synnyttäneenä hän kokee olevansa nainen. Mahtoi olla elämä ankeaa tätä ennen. Kolmas sanoo, että on aika luopua itsekkyydestä. Korjaisin, että korkea aika. Sitten heti seuraavassa lauseessa toitotetaan, että elämä jatkuu entisellään ja hyvistä työtilaisuuksista ei voi kieltäytyä.

Mitä tekopyhää sontaa! Missä on toimittajan vastuu ja kriittisyys? Mihin toimittajaa tarvitaan, jos ei aiota kyseenalaistaa mitään? Haastattelisivat sitten normaaleja naisia, jotta lukijoille välittyisi vähän realistisempi kuva vauvaelämästä. Nyt tarjolla on taas helmien sijasta papanoita.

Lopuksi haluaisin vielä tiedustella, miksi naisille ylipäätään saa suunnata sisällöltään täysin tyhjää potaskaa ilman rangaistusta? Esimerkiksi iltapäivälehtien naisten sivut saavat mut aina kiehumaan. Onko tää on joku miesten kehittämä salajuoni, jonka avulla naisille uskotellaan, että meidän KUULUUKIN olla kiinnostuneita vain kesän huulikiilloista ja hedelmädieeteistä. Älkäämme unohtako 10 keinoa olla pettämättä pikkujouluissa. Ja huippujännittävää testiä oletko aito blondi. Tai ihanaa vinkkiosiota näin hankit kesäkollin. Arrrgggh ja armoa.

9 kommenttia:

 1. No niin, Mama taas rauhoittuu ja menee lukemaan Tekniikan Maailmaa...

  VastaaPoista
 2. Ei pysty. Aion nauttia tästä raivosta ja syventyä aurinkopuuterivertailuun! :D

  VastaaPoista
 3. ...jossa kimalletta riittää !

  Maman blogi löyty blogilistan kautta. Viivyin tovin - viihdyin. Pakko tulla toistekin.

  (vanhempainvapaalla - (mikä vapaa?) tällä puolen ruutua - poika 4kk ja haluaisi töihin kanssa tämä mamma)

  VastaaPoista
 4. Ehkä em. on osaltaan kasvattanut sisustuslehtien suosiota? Aniharvassa on haastatteluja ja sen G:llä alkavan voi jättää suosiolla hankkimatta turhaa katkeruutta aiheuttamasta - jollei nimittäin s/omista linnaa Espanjassa.
  Allekirjoittanut vieroittautuu paraikaa töllöstä samoista syistä. Ainakin siihen asti kun saa joskus päätettyä minkä boxin hankkii...

  VastaaPoista
 5. Sama haastattelu jätti pahan maun suuhun....ja mä vielä tilaan sitä lehteä *punastuu*.
  Mua ärsyttää myös se, kuinka jotkut naiset nyt arvostaa omaa äitiään ihan uudella tavalla - no mä en. Se ei edelleenkään ollut hyvä äiti eikä ole sitä vieläkään. Ehkä siitä tulee hyvä mummo. Katotaan.
  Nainen oon ollut jo aika pitkään, eikä tuo synnytys saanut aikaan mitään järisyttäviä uusia löydöksiä itsestä. Maailman sivu on naiset synnyttäneet. Ei siinä sen kummempia. Maailma ei ole muutenkaan järissyt eikä arvot muuttuneet - lapsi tuntuu aika luonnolliselta osalta mun ja mieheni maailmaa tässä vaiheessa - välillä kyllä tuntuu noita uusien äitien haastatteluja lukiessa että tunteiden pitää kuohua, muuten olen huono äiti ja ihminen. Mut en mä oo ;)
  -Karina

  VastaaPoista
 6. Tähän ei ole juuri lisättävää. Rock!

  VastaaPoista
 7. Nyt kaikki naiset vaan barrikadeille ja palautetta noille toimituksille paskasta sisällöstä! ;D

  Onko muuten kukaan tutustunut siihen Maikkarin naisille suunnatun maksullisen kanavan tarjontaan? Mikä hiton Ava se nyt on. Mä en ole uskaltanut.

  VastaaPoista
 8. Aktiivisesti vältän tutustumasta Avan sisältöön (eli tarkastelemasta tarjontaa laajalti) samoista syistä kuin välttelen naistenlehtiä ja etenkin lehtien naistensivuja, eli koska minullakin "naisille suunnattu" tuppaa lähinnä nostamaan verenpainetta.

  Kanavasurffatessa tulee kuitenkin bongattua joskus helmiäkin. Olen pitänyt Avalta tulevasta BBC:n Kasvun paikka (The House of Tiny Tearaways) -sarjasta. Siinä kolme perhettä asuu viikon verran tarkoitukseen suunnitellussa talossa, jossa psykologi Tanya Byron avittaa heitä ratkomaan kunkin perheen ongelmaa.

  Kun nyt odotan esikoistamme (joka puskee tiensä maailmaan lähipäivinä tai -viikkoina), ko. sarja on tarjonnut mahdollisuuksia peilata omia käsityksiä vanhemmuudesta ja pohtia esiin nousseita sudenkuoppia. Sarjan sävy on minun makuuni miellyttävän ei-saarnaava. (Ja olemme miehen kanssa yhtä mieltä siitä, että Dr. Tanya on herkku ;)

  VastaaPoista
 9. Ah, lempiaiheeni. En oikasti usko, että kukaan toimittaja uskaltaisi lähteä sille vaaralliselle(?) polulle että murtaisi sukupolvilta toisille siirtyvän myytin äitiydestä.
  Tuo myytti kun alkaa jo raskausajasta! Kaikki julkkisnaiset poseeraavat raskaana aina samassa asennossa, selkä sivusuunassa, kädet masun ympärillä ja typerryttävä hymy naamalla.
  Myytti 1) Raskausaikana hehkuu
  -Voin vain todeta tähän, että jaahas. Itse olin puolet raskaudesta tuskainen kuin tulisilla hiilillä (kiitos hyvästä ilmaisusta "hiillos", projectmama). Rasvainen tukka, akne, turbonilkat, ummetus ja ihanat raskausvaattet, kylläpä sitä tunsi itsensä kauniiksi!
  Myytti 2) Imetys ei satu
  -No miksi sitten mun nänneistä vuosi verta 2 viikkoa rasvoista ja rintakumeista huolimatta?
  Myytti 3) Imetys on luonnollista
  -Jos luonnollista on se, että kaivaa paljaan tissinsä esiin keskellä kahvilaa ja imetyksen jälkeen toinen puoli t-paidasta on täynnä märkiä länttejä, niin en halua tietää, mikä on luonnotonta. Kuinka luonnollista sekin, on, että vauva puklasi ulos päälleni 50% kaiken, mitä juuri olin saanut sisään.
  Myytti 4) otsikko vauva-lehdestä. "Ihana imetysmuoti"
  -tarvitseeko sanoa enempää. Ruaaah.
  Myytti 5) Elämäni sai vihdoin sisältöä
  -Miksi sitten mulla oli usein sellainen tunne, että multa vietiin elämä pois?
  Myytti 6) Äidin tulee tuntea ylpeyttä raskauden jättämistä jäljistä kehoonsa
  -Ööö...miksi? Onko tämä keksitty siksi, ettei äidit masentuisivat roikkunahkasta liikaa?
  Myytti 7) X tuotteen teksti "tukee varhaisen vuorovaikutuksen syntymistä"
  -Tarkoitetaanko varhaisella vuorovaikutuksella kello 4 aamuyötä?
  Myytti 8) vauva hymy palkitsee paljon
  -No edes joku myyteistä pitää paikkansa
  Voi kun joku kertoisi raskaana olevalle ensiäidille, etä relaa,relaa,relaa. Luota itseesi ja omiin tuntoihisi. Älä lue vauva-lehteä ja ota neuvolan neuvoja kirjaimellisesti. Käytä maalaisjärkeä. Sovella, jokainen vauva on erilainen.
  Saat olla väsynyt, kiukkuinen ja turhaantunut. Äidiksi oppiminen vie vähintään vuoden (lasketaan synnytyksestä).
  -K

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...