25.3.2008

Horror-lelu Oy

En tiedä mitään ahdistavampaa kuin lelukaupat. Kummipojat saavat joulu- ja synttärilahjaksi rahaa, koska tarvitsisin pari diapamia sekä ennen että jälkeen leluostoskeikan. Horror. Ahtaat käytävät, ympäri kauppaa juoksevia lapsia ja hyllymetreittäin kirkuvanväristä muovia pahvipakkauksissa, vain muoto ja koko vaihtelevat, hinnat lähentelevät järjestään viittäkymppiä per paketti. Mitään sympaattista ja yksinkertaista ei enää valmisteta. Syvä inhoni kohdistuu erityisesti sellaisiin muunneltaviin taistelurobotteihin, jotka ovat ihan hirveän näköisiä ja nimetkin viittaavaat lähinnä maailmanloppuun. MITEN niillä leikitään? Milloinkohan herätään siihen, että videopelien ja tv:n lisäksi myös lelut voivat aiheuttaa painajaisia ja vääristymiä maailmankuvaan. Myös vanhemmille.

Lelukaupasta ei myöskään ikinä löydä mitään tavallista. Metsästin Matildalle aloittelijan hiekkalaatikkosettiä, mutta tarjolla oli vain erilaisia metrin korkeita kaivuukoneita. Halusin oikeasti vain ämpärin ja lapion. Tyydyin tällaiseen.

Entä tehdäänkö enää nukkeja? Siis ihan staattisia nukkeja jotka eivät tee mitään ällöttävää kuten pissaa, kakkaa, oksenna ja vaadi ruokaa vartin välein? Niiden ideahan on pukeminen - ei mikään "äidiksi viisivuotiaana" -koulutus! Lapsen kokemusmaailmaa ei myöskään saa vääristää: nuken hiukset eivät kasva entiselleen kun ne kerran menee vetäisemään fiskarsseilla keesiksi.

Niin ja missä ovat normaalit legot? Siis ne ihan tavalliset 2-10 yksikön palaset, joista voi rakentaa mitä haluaa. Kaikki legotkin on nykyään jotain satelliitteja, hiukkaskiihdyttimiä tai sotalaivoja, joista takuulla häviää jotkut oleelliset palat heti kun boksin avaa.

Pehmoeläimet ovat sentään suht entisellään - jos ei välitä väreistä. Nallejen kuuluu olla ruskeita. Takkuturkkisia. Ei vihreitä, vaaleanpunaisia ja sinisilmäisiä.

Onneksi Madde on tyttö. Mulla on ehkä jonkinlaiset mahdollisuudet saada läpi jotain simppeliä hupia kuten Korkeasaarta, piirtämistä, lastenleffoja (niitä lempeitä), omia teatteriesityksiä käsinukeilla, piknikkejä ja sen sellaista. Tuttua ja turvallista. Pojan kanssa mä olisin aivan hukassa.

Oon välillä niin pihalla tästä maailmasta että tän mun blogin nimi pitäisi vaihtaa ProjectGrandMamaksi. Myös JurassicMama käy.

7 kommenttia:

 1. Mä aion antaa pojalle vaan käpyjä ja puita.

  Sopiiko että tullaan huomenna 12. aikaan?
  Hah, ei mennyt tuokaan sentti puhelinoperaattorille ;)

  H

  VastaaPoista
 2. Nykyajan lelut on tosiaan jotain aivan järkyttävää. Voisin suositella Steiner-nukkea, nehän on sellaisia aika perinteisiä mollamaija-tyyppisiä nukkeja.

  Mä oon taas miettinyt, että olisin tytön kanssa pulassa siinä vaiheessa kun kuvioihin tulee Bradzit sun muu krääsä suoraan helvetistä. Ja että pojan kanssa olisi helpompaa. Noh, onneksi tässä on vielä pari vuotta aikaa valmistautua, ja odotella josko muoti muuttuisi perinteisempään suuntaan.

  Minea a.k.a Nöyhtä

  VastaaPoista
 3. Haha! Mut mä luulen et mä osaan leikkiä niillä Brazmitänenytoli-nukeilla koska eihän niitä kai edelleenkään ku pueta ja kehitellä jotain perussaippuaoopperajuonenkäänteitä. Mut sitä mä en tullut ajatelleeksi miten pulassa TEINItytön kanssa voi olla kun pitää epäilemättä olla kaikkea. Nyt iski kasvatusahdistus.

  VastaaPoista
 4. Peruslelut on paljon parempia, niissä voi käyttää mielikuvitusta!

  Tavallisen hiekkalaatikkosetin voisi saada vielä Etolasta?

  Legoja saa ainakin netistä ihan ilman avaruusasemia ja elektroniikkaa. Esim.

  Suoraan Legolta 650 palan setti:
  http://shop.lego.com/Product/?p=6177

  Käytettyjä, mutta ehjiä:
  http://www.piipoo.com/product_catalog.php?c=31

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, kiitos näistä linkeistä! Olishan se pitänyt arvata että lelutkin löytyy netistä. ;)

  Okko, sä muuten oot varmaan ainoa mieslukija! :D

  VastaaPoista
 6. Uudenmaankadulla on semmonen lastenvaate- ja -tavarataivas kuin Punavuoren Peikko. Siellä myytävät lelut on paitsi perinteisiä, kauniita ja kasvattavia, myös enimmäkseen eettisesti tuotettuja. Ja maksaa kuin pöytähopeat Bukowskilla, mutta se nyt on sivuseikka. Suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
 7. Mä inhosin pienenä kaikkea "kasvattavaa" joten miks päästäisin mun oman lapsen yhtään vähemmällä! ;) Mä taidan mennä käväisemään siellä kun saan kuun lopussa palkan. (Siis ihan oikean liksan, ei näitä äitiyspennosia. :D)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...