27.2.2008

Needful things

Viime vuonna tähän aikaan oli raskaus puolivälissä, eikä minulla ollut harmainta aavistustakaan, mitä tuleman pitää. Koska biologinen rolexini on aina ollut täysi susi, en ollut koskaan hypistellyt kaupassa lastenvaatteita tai tuitutellut vaunuihin. Tiesin, mikä vaippa on, mutta en ollut koskaan pitänyt sellaista kädessäni saati vaihtanut sitä. Olenkin elävä esimerkki siitä, että siperia tekee sen mitä siperian pitää tehdä.

Hieman stressaantuneen aloin opiskella aihetta. Luin perhelehtiä ja -kirjoja, katsoin tiededokumentteja lapsen kehityksestä, etsin vertaistukea netistä ja haastattelin neuvolan tätiä, tuttavapiirin lapsiperheitä ja omaa äitiäni. Lapsista kun jokaisella on mielipide. Nyt koko touhu naurattaa.

Kokosin näin jälkikäteen listan asioista, joita ilman en olisi tullut toimeen ja toisen mokoman joita en todellakaan tarvinnut.

TARPEELLISTA TOP5

1. Isä
Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys! Jos äitiys on järkytys niin kyllä voi olla isyyskin. Me jokainen tiedämme näitä tapauksia: yksi mies pakenee jo raskausvaiheessa, toinen jättää vastasyntyneen lapsensa. Kolmas taas katsoo, että lapsenhoito ei kuulu hänen toimenkuvaansa vaikka paikalla onkin. Sitoutunut ja vastuuta kaihtamaton isä, joka osaa jonglöörata työn, harrastusten, lapsen ja parisuhteen välillä on aarre.

2. Yksityinen neuvola
Yksityisen neuvolapalvelun ostaminen oli paras päätös koskaan. Se maksaa yhden Barcelonan reissun verran mutta muistot ovat paremmat. Aina on sama, kokenut kätilö (eikä 19-v terveydenhoitaja) ottamassa aikataulun mukaisesti vastaan, tsekkaa itse verenpaineet, hemoglobiinin ja virtsan proteiinit ilman jonottelua labraan, vastaa puhelimeen (myös viikonloppuisin) ja muistaa asiakkaansa nimeltä.

3. Hyvät lastenvaunut
Meidän saksalaisesta verkkokaupasta täysin sokkona ostetuilla Gessleineilla on tullut rullattua jo satoja kilometrejä. Nyt osaisin ostaa paljon kalliimmat. On ihania multi-purpose malleja, joissa on turvakaukalo, vaunukoppa, rattaat ja mikrouuni yhdessä (tosin nyt näyttää siltä että yhdistelmävaunujen lisäksi tarvitsee kuitenkin kevyet rattaat). Jos ei ole mitään lentokentän kokoista varastotilaa tee simppeli use case: mitä kuvittelet tekeväsi vaunujen kanssa? Jos aiot mennä hiekkateille kävelylle, valitse ilmakumirenkaat ja hyvä jousitus. Jos taas luuhaat kauppakeskuksissa vaadi kääntyvät etupyörät.

4. Vauvakeinu
Paristokäyttöinen Gracon keinu kaikilla herkuilla vapautti suihkuun, vessaan, postilaatikolle, roskapussikeikalle ja syömään (max 40 minuutiksi mutta kuitenkin). Bonuksena vauva usein nukahti siihen.

5. Lapsenpiika
Jos haluatte joskus molemmat poistua kotoa ilman lasta tarvitsette luotettavan hoitajan ja tuttipullon (huom. kannattaa olla samaa sarjaa rintapumpun kanssa ellet käytä korviketta). Aloita lähipiirin koulutus (omat vanhemmat, appivanhemmat, kummisedät & -tädit) heti kun olet saanut sairaalakassisi purettua. Koulutus siksi, että 30 vuodessa on tullut digi-tv, Euroopan unioni ja curling-hopeaa - myös neuvolan ohjeet ovat muuttueet oman äitisi ajoista.

TARPEETONTA TOP5


1. Synnytysvalmennus
Synnytysvalmennuksesta ja synnytyssaleihin tutustumisesta ei varsinaisesti ollut hyötyä. En muistanut opeista h-hetkellä yhtään mitään. Valmennus onkin tärkeämpää tukihenkilölle, jolla on ehkä jonkinlainen tolkku päällä. Voisin lisätä tarpeettomien asioiden listaan myös ilokaasun, jonka kipua lievittävä vaikutus on tasan nolla. Kolme annosta epiduraalia teki hommasta siedettävää.

2. Lähes kaikki lelut
Ihan pienet vauvat vain katselevat, kolmikuiset rapisuttelevat, puolivuotiaat imeskelvät pesulappuja, vanhemmat vauvat yrittävät saada ääntä aikaan ja treenaavat motoriikkaansa. Ilmaisia leluja ovat mm.
- sellofaani ja vihannespussit (eh, muista valvoa muovipussileikkejä)
- lastenruokapurkkien värikkäät kannet
- riisillä/makaronilla täytetty lääke/maustepurkki
- pesupallo, jonka sisään on tungettu äidin vanhoja hiuslenksuja
- kaikki asiat joissa on pesulappu, myös pehmolelut
Poikkeuksen tekee lelukaari, jonka nimi pitäisi olla "20 minuuttia omaa aikaa".

3. Pinnasängyn laskeutuva laita
Arvatkaapa kuinka kauan metsästettiin pähkinänruskeaa sänkyä, jossa on laitamekanismi. Arvatkaapa kuinka monta kertaa laitaa on laskettu.

4. Yli sadan euron hoitolaukku
Niin. Mikä tahansa iso laukku, jossa on paljon taskuja, olisi käynyt. Olin kuitenkin varma että tarvitsen Skip Hopin farkkukankaisen ja vedenpitävän mallin, jossa on hoitoalusta (liian pieni) mukana. Vedenpitävyyttä en tajua ollenkaan. Eihän lapsi kai kassiin pissi ja korvikekin kulkee tetrassa tai pullossa, ei kassin pohjalla.

5. Vauvaharrastukset
Kiitos ei. Vauvauintiin olisin ehkä voinut mennä jos olisin tajunnut ilmoittaa meidät jonoon viime huhtikuussa, mutta en voi kuvitella mitään kamalampaa kuin joku avoin päiväkoti tai muskari. Osta joku mörrimöykkylevy ja jumppaa mukelosi kanssa olohuoneen matolla - voit lopettaa heti kun tulee parku eikä tarvitse kuunnella muiden äitien loputonta jaapatusta lapsistaan. Jos taas nimenomaan haluat tavata muita äitejä, asia on kokonaan toinen, mutta lapsi ei alle yksivuotiaana ryhmäliikuntaa kaipaa. Jotkut eivät kaipaa koskaan.

Huom. Näistä listoista ei todennäköisesti ole hyötyä kellekään. Jokainen kokoaa omansa jälkikäteen. Saa nähdä onko tämä lista vuoden päästä edes itselläni samanlainen.

6 kommenttia:

 1. Joo, toi hoitolaukku on juuri sen verran dorka ostos, että pitäisi kusta sen päälle ja testata vedenpitävyys ;)

  Ensi viikkoon!

  Hanna

  VastaaPoista
 2. Moi! Sun blogi on kyllä mitä mainioin! Täällä huomaan aina pontevasti nyökytteleväni tätä lukiessa.
  Synnytysvalmennus....Hohhoijaa, en tiedä minkälainen sen kuuluisi olla, mutta ei ainakaan sellainen kuin meidän terv.keskuksessa. Se oli täyttä ajanhukkaa, eikä siitä ollut itse synnytystilanteessa mitään hyötyä.
  Mulla omassa turhakelistassani on myös "Synnytä rentoutuneena"-cd. Ei varmaankaan tarvitse sanoa enempää.

  Kiitos lukuelämyksistä!

  Nöyhtä heiniksistä

  VastaaPoista
 3. Oih ihanaa, KOMMENTTEJA! :D Lukeehan tätä sittenkin joku.

  VastaaPoista
 4. Dear Mama,

  jo aika päivää sitten piti kommentoida tätä, mutta en osannut. Jäin miettimään omia valintojani. Itse asiassa melkein joka päivä olen niitä miettinyt ja tullut siihen tulokseen, että aika harvaa vauvatarviketta ilman ei olisi pärjätty. Moni asia on ollut kiva ja tuonut elämään helpotusta, mutta ilmankin olisimme tulleet toimeet. Oma listani olisi seuraavanlainen, mutta siihen sisältyy muutakin kuin ns. vauvatarvikkeita. Näitä ilman en olisi selvinnyt, tai olisin vähintäänkin ollut paljon enemmän sekopäisempi ja vielä vähemmän keskinkertainen mutsi kuin nyt (ei tärkeysjärjestyksessä):
  - Tutit. Yksi vaunuissa, yksi pinnasängyssä, yksi molemmissa päissä sohvaa sekä yksi vielä jemmapaikassa KUN kaikki muut ovat hukassa.
  - Vaunut. Ilman vaunuja pomppulinna olisi vieläkin nykyistä suurempi, koira olisi pissinyt lammikkoja olkkarin laminaatille ja vauva nukkunut paljon lyhyempiä päiväunia.
  - Auto. Vain seisomalla autokatoksessaan ylhäässä yksinäisyydessään tuonut hurjasti mielenrauhaa. Hurjasti kilometrejä ei ole 8 kk aikana kertynyt, mutta joukkoliikennettömässä kaupungissa ainoa mahdollisuus päästä yhtään mihinkään.
  - Laajakaista. Mahdollistanut vauvoihin liittyvän tiedonetsinnän ja sosialisoinnin ystävien kanssa sekä heinistelyn.

  Turhakkeita olisi kyllä iso lista. Liian iso häpeä edes ajatella asiaa :) saatikaan paljastaa sitä julkisesti.

  Sun blogis on mielenkiintoinen! Jatka kirjoittelua, kyllä me luetaan.

  yst.
  SannaLä heiniksistä :)

  VastaaPoista
 5. Kommentti tulee vain puolitoista vuotta myöhässä mutta jätänpä kuitenkin. Hurjaa (ja kurjaa), että olet joutunut maksamaan Barcelonan-matkan verran siitä, minkä ainakin me saimme ihan ilmaiseksi. Meillä oli aivan ihana neuvolantäti, koko raskauden ajan sama. Tunsi meidät nimeltä, otti vastaan aina ajallaan, hoiti hemoglobiini- ja pissakokeiden tarkistuksen itse - ei siis mitään jonottamisia laboratorioon. Nyt tuo sama ihana ihminen on lapsemme neuvolantäti, ja toivon mukaan myös hoitaa asioitani sitten jos/kun tulen uudelleen raskaaksi :)

  VastaaPoista
 6. Sun asuinkunnassahan on mainiosti asiat! Yritin nimittäin soittaa alkuraskauden vaikeuksissa neuvolaan ja sain tietää soittoaikojen olevan arkisin 13-14 joten päätin niiden pitää kiparinsa ja hakeutua yksityiselle, as always. Onneksi ei ole kovin tiukkaa rahan kanssa.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...