29.1.2008

Vauvan kanssa matkalle

Tämä aihe putkahtelee aina välillä esiin keskusteluissa, joten pitkästä aikaa vinkkejä!


Vauvan kanssa voi siis matkustaa. Ensimmäisestä perhelomasta saa kuitenkin todellisen horror-keikan, jos lähtee vanhalla loma-asenteella liikenteseen.

Ihan ensimmäinen virhe tulee yleensä tehtyä matkaa varatessa. Kun lennot varataan hyvissä ajoin etukäteen, unohtuu kuinka nopeasti vauva kasvaa ja kehittyy. Varaushetkellä hyvin sylissä viihtyvä alle kymmenkiloinen vauveli saattaakin olla kolmen kuukauden päästä energinen taaperon jötikkä, jonka sylissä pitäminen koko lennon ajan on ikimuistoinen loman alku. Vaikka olisikin tehnyt ns sylilapsivarauksen, turvakaukalon saa ottaa matkustamoon, jos kone ei ole täynnä. Yleensä. Kannattaa soittaa lentoyhtiöön paria päivää aikaisemmin ja tiedustella tilannetta.

Lentäminen ei yleensä ole ongelma, jos vauvan korvat ovat terveet ja varovainen valmistautuukin lentoon viemällä vauvan lääkärintarkastukseen. Kuulopuheiden perusteella vauvat eivät juuri huomaa nousuja / laskuja, etenkin jos on maito- / vesipullo tai tutti suussa. Toki voi myös imettää jos lapsi on sylissä lisävyössä.

Tässä meidän matkustustärpit:

Pakkaaminen

- Mikäli mahdollista, jakakaa lapsen kamat kahteen laukkuun. Jos toinen laukku häviää, katastrofi on puolitettu.
- Ota Suomesta mukaan kaikki mahdolliset lääkkeet, voiteet ja laastarit, sillä kun vahinko sattuu, ei ole kiva lähteä etsimään apteekkia karjuvan vauvan kanssa. Ota myös käsien desinfiointinestettä, ihan ykköstuote kun joudut kuitenkin jossain vaiheessa lennosta syöttämään.
- Vaippoja saa periltäkin, ne ovat universaali hyödyke. Parin päivän varasto on kuitenkin hyvä olla mukana koska ette kuitenkaan heti pääse kauppaan.
- Hajusteettomat puhdistusliinat on tosi käteviä, aina kun ei takapuolta pääse pesemään..
- Pakkaa minimimäärä vaatteita vain, jos haluat olla pyykkäämässä koko ajan. Ota sitten myös omat pesuaineet.

Syöminen

- Ota etukäteen selvää, että supermercadossa on sitä korviketta, mitä muksusi juo. Jos ei, joudut raahaaman Suomesta. Lämmitettyyn valmiskorvikkeeseen tottunut vauveli saattaa kieltäytyä täysin huoneenlämpöisestä jauhekorvikkeesta. Ja huom.: jauhemaitoon tarvitaan myös pullovettä.
- Jos muksu ei ylipäätään syö kylmää / huoneenlämpöistä ruokaa, ota selvää onko perillä mitään lämmitysmahdollisuutta. Jos ei, aloita totuttaminen heti.
- Ota kotoa mukaan ainakin pari purkkia suosikkisosetta. Ulkomaan elävillä kun on hyllyssä ihan erilaiset makuvalikoimat ja joskus olisi kiva ettei syöttämisessä mene tuntia. Uudet ruoka-aineet saattavat aiheuttaa myös ei toivottuja vaipparäjähdyksiä.
- Anna rela-tippoja suosiolla ihan alusta asti, älä odota vatsavaivoja alkavaksi. Ei niistä haittaakaan ole.
- Osta janojuomaksi pullovettä koska juotavaksi kelpaavakin hanavesi maistuu erilaiselle ja saattaa siksi jäädä juomatta.
- Tarkista, voiko missään pestä tuttipulloa. Jos ei, suosittelen tuttipullon sisälle laitettavia kertakäyttöpusseja, jolloin ongelmasi koskee enää tuttiosaa.

Nukkuminen

- Jotkut vauvat nukkuvat vieraassa paikassa hyvin, jotkut eivät. Tämän tiedät sitten reissun jälkeen.
- Testaa etukäteen, nukkuuko muksu siinä sängyssä, jota hänelle kaavailit. Se, että lapsonen nukkuu vaunukopassa hyvin päivällä, ei tarkoita että hän viihtyisi siinä myös yöllä. Samalla huomaat, mitä muuta kaivataan: matkasänkyyn paksumpi patja, tutut lakanat, joku soiva asia, unirätti - you name it.
- Ota mukaan korvatulpat. Nukutte reissulla yleensä samassa huoneessa (ja jopa samassa sängyssä!), mikä on siihen tottumattomalle järkytys.

Varaudu myös tekemään erilaisia extremeharjoituksia. Itse vaihdoin vaipan täysiin toppavaatteisiin tällätylle vauvalle paskaisella kivilattialla erään Chamonix'n alppiravintolan invavessassa, jonka ovi ei mennyt lukkoon ja jossa oli liiketunnistimella toimiva valo a 10 sek.. Kysyn vaan, kuka heiluu pöntöllä niin että se valo pysyy päällä. Etenkin pyörätuolissa.

Loppukaneettina voin sanoa, että pitäkää rutiineista kiinni ja ajoittakaa menot sen mukaisesti. Älä tee tiukkaa ohjelmakarttaa, ettet pety. Ottakaa rennosti ja suunnitelkaa matka niin, että aktiivipäivien välissä on täysin ohjelmoimattomia päiviä, jonka kukin voi käyttää toipumiseen: selkäkivusta, päänsärystä, huonosti nukutusta yöstä tai vatsataudista. Tai koti-ikävästä. ;)

Mulla oli taipumusta tällaseen "kyllähän se nyt liikkuvassa autossa tuttipulloa syö" -rehvasteluun, joka kusi kintuille oikein lämpimästi. Kantapään kauttakin tietty oppii.

11 kommenttia:

 1. Mikä on se pääpointti, miksi pienen vauvan kanssa ylipäänsä pitäis lähteä matkalle? Jos koko perhe on sen tarpeessa ja jos koko perhe siitä nauttii, niin mikäs siinä. Ja jos vanhemmat ovat ihan puhki ja vain matka auttaa jaksamaan, niin mikäs siinä sitten. Mutta muuten kai vois odotella, kunnes vauva ei ole enää vauva. Vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, samaa mieltä, kerkee sinne hieman isompanakin ja kun lapsi jo jotain muistaa matkasta....

   Poista
  2. Totta kai kerkiää, eihän siitä ole kysymys - voihan sitä olla himassakin 24/7. Jos kuitenkin nauttii matkustelusta, en oikein näe miksi pitäisi odottaa sitä että lapsi muistaa matkasta jotain?

   Poista
 2. Meillä kulki puolivuotias poika Italian reisussa ihan hyvin mukana, välillä rattaissa, välillä rintarepussa. Italiassa kaikista ravintoloistakin tuntui löytyvän syöttötuolit. Lapsirakkaassa maassa loma tuntuu lomalta. Vaipanvaihdot paikoissa X on kyllä omat kommervenkkinsä. Ohjelmanumeroita ei kyllä voi tosiaan olla kuin se yksi päivässä, yöt ovat vieraassa paikassa levottomampia, sille ei voi mitään. Mukaanotettavien tavaroiden listalle lisäisin myös kertakäyttöiset Liberon ruokalaput, etenkin lennoilla ehdottomat.

  VastaaPoista
 3. Moikka! Just kirjoittelin samasta aiheesta omaan blogiini ja eksyin sitten tänne sinun sivuillesi. Esikoisen kanssa tehtiin eka yhteinen ulkomaanmatka hänen ollessa 4 kk vanha (ja olin itsekin nipinnapin 19 vuotias) ja maalaisjärjellä selvittiin oikein hyvin, eikä tuolle typykälle näyttänyt mitään traumojakaan jääneen. Nyt sitten lähdetään 3 kk vanhan newbornimme kanssa Kreikkaan eikä mitään paineita matkan suhteen ole. Kun vauva on terve ja vanhemmat järkeviä, niin uskon, että kaikki nauttivat matkustelusta. Ja vähemmänstressaavaa minä luulen vauvan kanssa matkustelun olevan kuin leikki-ikäisen... :)
  Hauskaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 4. Oikeasti hyviä vinkkejä, kiitos! Luen tätä nyt itse pakkaillessa matkalle. :-)

  VastaaPoista
 5. ihanaa kuulla matka kertomuksia itse olen lähdössä neljä kuukautisen kanssa egyptiin:)

  VastaaPoista
 6. kerro miten matka meni ja mitä kantsii ottaa mukaan...meilläkin on tarkoitus mennä egyptiin vauvan kans...kunhan se ensin syntyy

  VastaaPoista
 7. Tulimme juuri Israel-Jordania kiertomatkalta (vauva 9 kk) ja reissu meni todella hyvin. Laitan tässä muutaman vinkin mitä kannattaa ottaa mukaan:

  savetti
  kissankakkapusseja (vaipoille)
  nokkamuki/tuttipullo
  kertakäyttölusikoita
  ruokaa
  hedelmäsose
  maitoa
  vaipat
  pyllypyyhe
  tutti
  tutinpidike
  talouspaperia
  kertakäyttöisiä hoitoalusia
  matkasänky (Samsonite pop-up meni kasaan ja paino pari kg)
  unilelu
  peitto
  lakana
  hellehattu
  aurinkolasit
  ruokalappu
  bepanthen/ceridal
  yöpuku
  uimavaippa
  uimahousut
  maissinaksuja
  käsidesi
  lääkkeet: panadol
  kynsisakset
  aurinkorasva
  rintareppu (meillä Manduca ja oli ihan mielettömän hyvä)
  matkarattaat

  Lentokoneeseen:
  ruokaa
  kertakäyttölusikka
  maito
  nokkamuki/tuttipullo
  ruokalappu
  maissinaksuja
  vaippoja
  savetti
  pyllypyyhe
  leluja
  kakkapussi
  hoitoalusta
  vaihtovaatteet
  uuninkestävä lautanen

  Muuta:
  -Hki-Vantaa lentoasemalla on leikkihuoneet porttien 16 ja 38 läheisyydessä. Lastenhuoneet porttien 31 ja 20 läheisyydessä.

  -Jos matkustaa pitkiä matkoja bussissa, ikkunaan saa helpon aurinkosuojan pyykkipojista ja harsosta

  -Jos jollain on kännykkä (esim. Nokia Lumia tai iPhone) jolla pystyy ottamaan videokuvaan, nauhoittakaa Youtubesta esim. joku Gigglebellies lastenvideo. Pelastaa pahalla hetkellä jos lapsi tylsistyy

  -Israelista sai vaippoja joka kaupasta, mutta lasten ruoat myytiin apteekissa. Maito oli jauhemuodossa

  VastaaPoista
 8. Olisko teillä kohdevinkkejä eli baby friendly kohteita Euroopassa? Olen matkustanut aika paljon itse Aasiassa ja Euroopassa ilman lapsia, mutta nyt lapsiperheenä lähdössä reissuun, 1. kerta 6kk vauvalle. Haluttaisiin ns. pehmeä lasku reissaamiseen eli suht lyhyt lentomatka olisi pop ja paikka jossa voi helposti liikkua ilman taksia (>>ei vauvanistuinta mukana).
  Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 9. Itse olemme menossa kreikkaan Agia Marinaan 6kk vauvan kanssa kaikki hotellista ovat kävely matkan päässä ja lentomatka 3, 5h :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...